Barcelona

Els xinesos mantenen la seva vocació emprenedora malgrat la crisi i ja tenen 9.000 empreses a Catalunya

L'impacte de la crisi econòmica ha fet que des del 2008 s'hagi frenat l'arribada d'immigrants a Catalunya i que fins i tot algunes comunitats, sobretot les llatinoamericanes, hagin disminuït en nombre. En canvi, la població xinesa continua augmentant any rere any. De fet, en l'última dècada el nombre de xinesos establerts a Catalunya s'ha multiplicat per deu, fins a arribar als 46.000 actuals. Es tracta d'una comunitat emprenedora empresarialment, que opta per l'autoocupació. Una realitat que es tradueix en el fet que 15.000 d'aquests xinesos són autònoms. Hi ha constància d'almenys 9.000 empreses xineses, però encara en podrien ser més.

Actualitzat
Els xinesos van començar obrint restaurants i basars de tot a 100, però a poc a poc han anat ampliant els tipus de negocis. De fet, fent un cop d'ull a qualsevol ciutat n'hi ha prou per comprovar que la proliferació de negocis de persones d'origen xinès és més que evident.

Són una comunitat en augment a Catalunya. En deu anys han passat de 4.461 el 2000 a 46.333 persones el 2010, segons les dades de l'Institut Català d'Estadística (Idescat). Tenen fama de treballadors incansables i les xifres demostren que són un grup emprenedor empresarialment.

Hi ha 15.000 xinesos autònoms a Catalunya i unes 9.000 empreses associades a la PIMEC i a altres associacions empresarials. No hi ha dades sobre quantes n'hi ha sense associar.

La majoria de xinesos fan jornades maratonianes i tenen preus més que ajustats. Una nova realitat que ha condicionat la competència i ha obligat a replantejar negocis de tota la vida.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut