Londres

El Regne Unit vota la reforma del sistema electoral que afavoriria els partits petits

El Regne Unit decideix en referèndum si vol un nou sistema electoral que beneficiï les formacions petites, en lloc de l'actual, el majoritari, que reforça el bipartidisme. Aquest plebiscit era una de les condicions que van posar els liberaldemòcrates de Nick Clegg per formar un govern de coalició amb els conservadors de David Cameron. El canvi, però, sembla que no triomfarà perquè a la majoria dels britànics ja els està bé el sistema actual. A més d'aquest referèndum, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord elegeixen els seus governs.

Actualitzat
El Regne Unit vota la reforma del sistema electoral britànic que beneficiaria els partits més modestos. Fins ara, en l'actual sistema electoral al Regne Unit, conegut com "first pass the post", el candidat que guanya l'escó és el candidat més votat a cada circumscripció electoral, encara que guanyi per la mínima, i això dificulta als partits menors aconseguir representació al govern.

Uns dels principals impulsors i defensors d'aquest nou sistema de vot, conegut com Alternative Vote, AV, són els liberaldemòcrates de Nick Clegg, que van fer el pacte de govern amb els "tories" de David Cameron, i una de les seves condicions va ser canviar aquest sistema per un de més representatiu.

El model que es proposa ara no és ben bé el que volia Clegg, però sí que és més proporcional i es considera que el nou sistema seria més just. El candidat guanyador ha d'obtenir com a mínim el 50% dels vots. Els electors podrien votar una llista de candidats i numerar-los per ordre de preferència. A l'hora de fer el recompte, els vots es comptarien "apilant-los" segons el primer vot de preferència, però si cap candidat arribés al llistó del 50%, els vots de segona preferència del grup que hagués obtingut el pitjor resultat es redistribuirien entre les piles de la resta de candidats, i així progressivament fins que un candidat arribés al 50%, que llavors seria elegit guanyador de la circumscripció.

Aquesta diferència en el govern de coalició ha esquerdat encara més les relacions entre Cameron i Clegg, que han estat fortament enfrontats durant la campanya prèvia al referèndum. Si guanyés el "sí" al canvi, hi hauria una crisi de govern perquè els conservadors no tenen previst la seva actuació de cara al canvi electoral. David Cameron ha justificat que canviar el sistema de vot costaria massa car al país, que està en procés de recuperació econòmica, i defensa que en lloc d'invertir a innovar el sistema de vot, cal invertir en "sanitat i educació". Una raó que no ha convençut a tothom, ja que segons els liberaldemòcrates alguns països ja tenen un sistema semblant i no va caldre cap despesa.

Les enquestes apunten, però, que no hi haurà cap canvi: segons el diari "The Guardian", un 68% dels britànics volen continuar amb el sistema actual, que és el que prefereixen els laboristes i els conservadors. Això seria un altre cop per a la popularitat de Nick Clegg, i es podria obrir un debat sobre si té sentit continuar en una coalició de govern que no defensa cap de les seves promeses electorals.

Els resultats no se sabran fins divendres al vespre, ja que el recompte començarà divendres a les quatre de la tarda.

Eleccions a Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord

Pel que fa a les eleccions al Parlament escocès, els sondejos indiquen que el partit nacionalista guanyaria i podria remuntar, i fins i tot aconseguir la majoria absoluta.

A Gal·les, que estrena noves competències, els laboristes podrien manar tots sols, després de compartir govern amb els nacionalistes. I a Irlanda del Nord, tot apunta que unionistes i els republicans del Sinn Féin revalidaran la coalició que els permet compartir el poder.
Anar al contingut