Madrid

El PNB es dóna "un marge de confiança" amb Zapatero i espera la resolució del TC sobre Bildu

El líder del PNB, Iñigo Urkullu, ha parlat amb el president del govern espanyol sobre la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar candidatures de Bildu. Així ho ha fet saber el portaveu parlamentari dels nacionalistes a Madrid, que ha afegit que en la trobada a dues bandes s'ha adquirit un cert compromís per donar-se "un marge de confiança", i esperar la resolució del Tribunal Constitucional sobre l'anul·lació de les llistes de Bildu, per "reprendre les converses" i així intentar "recuperar una sintonia que no s'ha donat" en aquest procés. Es tracta de la primera reunió que el PNB manté amb el govern espanyol des que van anunciar que han decidit suspendre la seva col·laboració i suport parlamentari amb el PSOE.

Actualitzat
L'endemà que el PNB deixés en suspens "tota mena de col·laboració i suport" al govern espanyol, el portaveu del PNB al Congrés ha explicat que en la trobada que han mantingut el líder del PNB amb el president espanyol i amb el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha acordat donar-se "un marge de confiança" i esperar laresolució del Constitucional sobre l'anul·lació de les llistes de Bildu per tractar de "recuperar la sintonia" que, segons els nacionalistes, s'ha perdut entre les dues parts i ha portat a la situació actual.

Els nacionalistes es queixen també que el govern espanyol no ha comptat amb ells "per a res" en el procés sobre les llistes de Bildu. Josu Erkoreka ha recordat, en aquest sentit, que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero "es va comprometre amb els nacionalistes a actuar en sintonia" en tot allò relacionat amb "el nou escenari que s'obria al País Basc" després de les "declaracions inèdites" de l'esquerra abertzale de "rebuig" de la violència i d'ETA "en particular". Pels nacionalistes, és precisament aquest menysteniment el que ha provocat el distanciament amb Madrid.

En la mateixa línia, Erkoreka ha insistit que el seu partit no reacciona després de la sentència del Suprem, que no comparteixen, sinó davant de l'actitud de l'executiu socialista, "completament diferent" de la que esperava el PNB. El portaveu ha volgut aclarir, finalment, que el seu partit no parla de "ruptura" sinó de "suspens" de les relacions de col·laboració amb el govern.

En qualsevol cas, el PNB confia que el Constitucional, malgrat que només sigui per la pressió del Tribunal Europeu de Drets Humans, prengui una resolució diferent de la del Suprem i avali la legalitat de les llistes de Bildu.
Anar al contingut