Damasc

Síria estreny el setge contra la ciutat de Daraa

Daraa és la capital de la revolta siriana i també el blanc contra qui apunta el règim que volen derrocar. La ciutat viu sota l'amenaça dels tancs per sisè dia consecutiu. Compten els morts per desenes mentre veuen com escassegen aliments i medicines. Després de la sagnant jornada de protestes de divendres, l'exèrcit sirià ha continuat descarregant la fúria dels seus tancs sobre la població. Activistes prodrets humans parlen d'almenys sis morts. D'altres testimonis asseguren que l'exèrcit sirià ha pres per la força la mesquita i que ha col·locat franctiradors a la teulada. Turquia i el Líban han començat a rebre refugiats.

Actualitzat
Daraa és una ciutat de Síria situada al sud-oest del país, a tocar de la frontera amb Jordània. És prominentment agrícola i compta amb una població d'unes 120.000 persones. En aquest entorn va ser on va néixer el moviment contra el règim de Bashar al-Assad, president de Síria des del 2000 i dirigent del partit Baas, que manté el poder aniquilant qualsevol oposició des del 1963.

El seu atreviment està sent durament castigat. Després de setmanes de protestes i de sagnant repressió per part de l'exèrcit, el règim va decidir enviar-hi dilluns els tancs per sufocar la revolta.

El setge està portant la ciutat a una situació límit. Malgrat la dificultat per saber què passa exactament a l'interior de la ciutat, ja que als seus habitants no els està permès moure's gaire lluny de casa, veïns de Daraa han explicat per telèfon a la cadena de televisió Al-Jazeera que hi ha talls d'electricitat i aigua corrent i que comencen a escassejar els aliments.

El paisatge descrit és esfereïdor. Falten medicaments i les neveres de cases i botigues serveixen per conservar els cossos de les persones que han mort, sempre segons testimonis sense possibilitat de verificar pel bloqueig informatiu decretat pel règim.

Segons els opositors, avui a la ciutat han mort sis persones, que s'afegirien a les seixanta que van perdre la vida ahir quan les forces d'Al-Assad van disparar contra els manifestants a Daraa i Homs.
La crítica situació a les dues ciutats ha començat a generar una onada de desplaçats que busquen la manera de sortir del país.  i, més al nord, mig miler de sirians s'amunteguen a la frontera amb la . La  ha anunciat la instal·lació d'un camp de refugiats per a 10.000 persones.

Per la seva banda, activistes asseguren que s'ha prohibit l'entrada a la ciutat a gent que intentava accedir-hi amb menjar i fàrmacs per pal·liar aquesta situació.

Turquia rep centenars de refugiats


Mentrestant, a l'altra punta del país, a la frontera amb Turquia, la Mitja Lluna Roja ha aixecat un campament per allotjar fins a 10.000 refugiats a la província de Hatay. Ankara assegura que ja ha rebut 500 peticions, de les quals n'ha acceptat la meitat. Famílies senceres també han entrat al Líban pel pas fronterer d'Al-Boqayah.

L'inici del èxode, aquest divendres, va coincidir amb una nova jornada de sagnant repressió governamental contra els manifestants. Almenys una seixantena de persones van perdre la vida en diferents punts del país, especialment a les ciutats de Daraa i Homs. Després d'això, la comunitat internacional ha incrementat la pressió sobre el règim de Bashar al-Assad.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut