Barcelona

El nombre d'aturats voreja els 5 milions a Espanya i s'eleva a 727.500 a Catalunya

L'atur a Espanya ha augmentat en el primer trimestre de l'any 213.500 persones. Això situa la taxa de desocupació en el 21,29% i el volum total de parats vorejant la xifra dels 5 milions. Tant una dada com l'altra marquen una fita de rècord. La taxa és la més alta des del 1997 i mai abans a Espanya hi havia hagut tanta gent sense feina. L'Institut Nacional d'Estadística ha fet públiques aquest divendres les dades de l'enquesta de població activa corresponents al primer trimestre del 2011. A Catalunya, la xifra d'aturats a finals del mes de març havia crescut de 40.900 persones. Això eleva la xifra d'aturats a 727.600 persones i la taxa d'atur creix fins al 19,01%.

Actualitzat
Males notícies pel que fa a l'atur. Segons les dades que s'han fet públiques de l'enquesta de població activa, Espanya s'acosta als cinc milions de parats. En concret, en el primer trimestre de l'any, a tot l'Estat hi ha un total de 4.910.000 parats. Això suposa un increment de 213.500 persones sense feina respecte a l'últim trimestre del 2010.

Amb aquesta dada, la taxa d'atur ha passat del 20,33% registrat en tancar l'any al 21,29% de la població activa.

Entre els mesos de gener i març d'aquest any s'han destruït 256.500 llocs de treball i la xifra d'empleats és ara de 18.151.700 persones.

Els col·lectius més afectats


Els homes i els assalariats amb un contracte temporal han estat els més perjudicats per la pujada de l'atur en els últims mesos. A més, els menors de 35 anys són la meitat del total de parats a l'Estat, amb una taxa d'atur que s'acosta al 39 per cent.

El sector serveis segueix sent on es perden més feines, i aquest any el govern hi suma el fet que la Setmana Santa ha caigut molt tard i els contractes que s'han fet per reforçar el turisme no han entrat dins el primer trimestre.

Creix també la xifra de desocupats de llarga durada, que es va incrementar de 60.100 persones durant el trimestre, un 2,93% més.

Gairebé 1,4 milions de llars "aturades"

La xacra de l'atur no distingeix entre famílies i n'hi ha algunes que la pateixen amb molta més virulència que d'altres. I, lamentablement, cada cop són més. Ens referim a aquelles llars en què tots els seus membres estan sense feina.

Durant el primer trimestre del 2011 van augmentar fins a 1.386.000 llars, un 4,37% més que en el trimestre anterior i un 6,74% més que fa un any.

Catalunya, també a l'alça

A Catalunya, segons l'EPA, hi ha 40.000 parats més aquest mes de març, cosa que fa que el nombre d'aturats hagi pujat fins als 727.000 des de finals del 2010. La taxa d'atur catalana ja supera el 19% de la població en edat de treballar.

Catalunya és la segona comunitat amb un major creixement de l'atur en els tres primers mesos de l'any, darrere d'Andalusia, on la xifra d'aturats ha augmentat de 60.200 persones. Només a Madrid, La Rioja i les Canàries l'atur ha baixat.

Pel que fa a l'ocupació, Catalunya va destruir entre gener i març 34.100 llocs de treball. Si ho comparem amb la situació del març del 2010, però, hi ha 600 llocs de treball més. Aquesta és la bona dada que destaca el govern català.

El problema és que no es generen nous llocs de treball per absorbir tots aquells que s'incorporen de nou al mercat laboral. La Generalitat diu que tant l'administració com els que estan parats hi han de posar alguna cosa de la seva part per sortir d'aquesta situació.

A casa nostra actualment treballen 3.099.500 persones.

Dades esperançadores

Tot i aquestes dades preocupants, el secretari d'Estat d'Economia es mostra confiat en una millora de les dades d'atur a partir del segon trimestre, amb el maig i el juny com a mesos més importants en la recuperació econòmica.

Campa ha manifestat que "les dades no agraden" i que és vital "accelerar les reformes al mercat laboral" per tal de sortir al més aviat possible de la delicada situació econòmica en què es troba Espanya.

A tot això, Campa també ha afegit que els efectes de la reforma laboral aprovada al juny han tingut els seus fruits i que les dades d'atur no impliquen el contrari.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut