Síria

Comptabilitzen 83 cadàvers a la ciutat siriana de Daraa amb trets al cap i al pit

Una nova jornada de protestes a Síria es tanca amb 62 morts per la repressió. A més, fins a 83 cadàvers, entre els quals hi ha homes, dones i nens, s'han comptabilitzat en diversos tanatoris improvisats que s'han instal·lat la ciutat siriana de Daraa, segons han denunciat organitzacions de drets humans. Els Estats Units han anunciat sancions contra el règim i el Consell de Drets Humans de l'ONU ha condemnat Síria i ha decidit enviar-hi una comissió d'investigació. Tot i la repressió, les protestes s'han estès per tot el país. A Damasc, s'han manifestat unes 10.000 persones, en la protesta més important des que van començar les mobilitzacions fa sis setmanes.

Actualitzat
"Fins ara, hem comptabilitzat 83 cossos, molts emmagatzemats en camions refrigeradors. La majoria de les bales els han entrat pel cap o el pit, cosa que indica que els que van disparar els trets van ser en la seva majoria franctiradors", ha explicat a Reuters des de Daraa el destacat advocat Tamer al-Jahamani. Aquesta xifra de morts no inclou les quinze persones que han mort a trets les últimes hores a l'entrada de Daraa quan una multitud ha intentat accedir a la localitat per expressar el seu suport als residents.

Jahamani ha indicat que diversos familiars han informat de la desaparició de desenes de persones des que l'exèrcit es va desplegar dilluns passat amb tancs a Daraa per posar fi a les manifestacions pro democràcia que van començar fa sis setmanes. A la capital del país, Damasc, unes 10.000 persones s'han manifestat aquest divendres al districte de Midan per manifestar el seu suport als residents a Daraa, en la major mobilització de les últimes sis setmanes, segons activistes a favor dels drets humans.

La protesta, que ha començat al districte de Midan i en diversos districtes dels voltants, ha estat dispersada per les forces de seguretat amb gasos lacrimògens quan els manifestants es trobaven a prop de l'hospital Mujtahed, als voltants de la plaça Omeia. Per la seva banda, l'agència oficial siriana SANA ha informat, citant una font militar, que "un grup terrorista armat ha atacat aquest matí un lloc militar de l'exèrcit a Daraa". Durant l'atac, quatre soldats han estat abatuts i dos més han estat segrestats.

L'alta comissionada adjunta pels Drets Humans de les Nacions Unides ha acusat les autoritats sirianes de tortures, detencions arbitràries i de fer desaparèixer ciutadans que han participat en les manifestacions contra el règim que s'estan produint en aquell país. Kyung-wha Kang ha dit que aquestes pràctiques repressores s'han utilitzat sobretot l'última setmana.

A més, el règim està fent un ús generalitzat de foc real contra els dissidents, entre els quals hi ha activistes pro drets humans, metges i periodistes. Segons les dades que té l'alta comissionada adjunta, estan documentats prop de 500 homicidis i també es té la certesa que s'han bombardejat zones densament habitades i s'han interromput els subministraments de menjar, llum, aigua i transports.

Anar al contingut