Barcelona

Salut allarga de 6 a 8 mesos l'espera màxima per a les operacions menys urgents

Salut ha presentat les primeres mesures concretes per retallar la despesa sanitària. Hi ha hagut poca concreció, però de moment s'ha donat a conèixer que s'allargarà de sis a vuit mesos l'espera màxima per a les operacions menys urgents i més freqüents com són les de varius o galindons. El pla també preveu la reducció en la despesa en medicaments, reorganitzar els serveis assistencials i limitar al màxim les suplències de personal.

Actualitzat
El director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha explicat les primeres mesures per reduir la despesa sanitària. Una de les mesures més destacades és que el temps màxim garantit de les llistes d'espera per a les operacions no urgents més freqüents i que no presentin risc vital s'allargarà de 6 a 8 mesos. La conselleria revisarà els procediments que s'apliquen ara i organitzarà les llistes d'espera en funció de com afecta la malaltia a la qualitat de vida del pacient i del risc que té de tenir complicacions.

Algunes de les intervencions afectades seran, per exemple, les 16 que tenen garantida una llista d'espera inferior a 6 mesos: alliberament del nervi carpià, amígdales, cataractes, circumcisió, extirpació de la vesícula biliar, úter i pròstata, galindons, hèrnies inguinals, pròtesi de genoll i de maluc, artroscòpia (espatlla), varius, quist sacre i vasectomia.

El Departament de Salut està revisant actualment aquests 16 procediments que tenen el temps garantit per veure si, seguint un criteri basat en la gravetat clínica, n'hi ha alguns, com les vasectomies o les varius, que podrien flexibilitzar el temps d'espera. Salut estudia introduir en aquesta llista d'altres com l'hèrnia discal o els cateterismes cardíacs.

Altres mesures que ja s'han d'aplicar són, per exemple, la reducció de l'11% de la despesa en medicaments -233 milions d'euros- o no duplicar ni fer més proves diagnòstiques de les estrictament necessàries.

També es limitaran al màxim les suplències de personal i la renovació dels contractes temporals.

Les mesures, que tindran una afectació més directa en el pacient, es negociaran amb els diferents sectors de la sanitat. La Conselleria aposta per una reorganització del sistema, però sempre amb l'objectiu que la qualitat assistencial no quedi afectada. Una de propostes és impulsar alternatives a l'hospitalització en casos que no presentin complicacions. Algunes opcions són els hospitals de dia o l'hospitalització domiciliària, que es volen potenciar per evitar els reingressos de malalts crònics, sobretot els respiratoris i cardíacs.

Reunió amb els grups parlamentaris

El govern ha decidit pitjar el fre pel que fa a les retallades més dràstiques a la Sanitat. De moment, ha ajornat les més polèmiques i avui el conseller de Salut, Boi Ruiz, es reuneix amb els grups parlamentaris per presentar-los el balanç de les primeres mesures proposades pels hospitals.

Tot i l'anunci de l'executiu d'ajornar les retallades més dures fins després de les eleccions municipal del 22 de maig, els sindicats del sector han decidit mantenir les protestes perquè consideren que l'ajornament és només una decisió electoralista.

Els treballadors de la sanitat, per tant, tornen a sortir al carrer per protestar per les tisorades, com han fet aquest matí els de l'Hospital del Mar de Barcelona, que s'han concentrat davant del centre sanitari. El personal sanitari del Clínic, de la Vall d'Hebron, de Bellvitge i de Viladecans també es mobilitzen.

El fre a les retallades del govern, però, ha estat rebut amb bons ulls pel Col·legi de Metges perquè creu que treu tensió als professionals del sector.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut