Damasc

L'exèrcit sirià reprimeix amb blindats les protestes a Damasc i Daraa contra el govern

Les forces fidels al president sirià, Bashar al-Assad, han entrat, per primera vegada, a Daraa. Aquesta ciutat del sud del país s'ha convertit en l'epicentre de l'oposició al govern des que van començar les manifestacions el 18 de març. Segons organitzacions en defensa dels drets humans, durant aquest temps i només en aquest municipi han mort 350 persones, més d'una vintena en un atac aquest dilluns. A Damasc, les tropes del govern han irromput violentament al barri de Duma i han començat a disparar indiscriminadament contra civils desarmats, segons han denunciat activistes pro drets humans. Les informacions no es poden contrastar perquè la majoria de periodistes estrangers han estat expulsats de Síria.

Actualitzat
El president de Síria, Bashar al-Assad, continua reprimint amb mà de ferro les protestes que en demanen la dimissió. Segons activistes pro drets humans, uns 3.000 agents del règim amb blindats haurien irromput violentament al barri de Duma de Damasc i haurien disparat indiscriminadament contra civils desarmats.

Paral·lelament, al sud del país, a Daraa, hi han mort una vintena de persones, segons militants d'organitzacions de drets humans. Les mateixes fonts asseguren que els cossos han quedat al carrer i no els poden recuperar perquè hi ha franctiradors. La repressió violenta continua en altres ciutats del país, com Jableh, situada a la costa del Mediterrani, on en les últimes hores han mort 13 persones durant una batuda feta per les forces lleials al president, Bashar al-Assad.

Aquesta és la primera vegada des que van començar les protestes a Síria que el règim decideix recórrer a l'exèrcit per combatre les manifestacions. Abans, l'autoritat només vigilava les mobilitzacions.

La informació a l'interior del país és confusa i no es pot contrastar perquè el govern ha fet fora tots els mitjans internacionals.

Els Estats Units podrien imposar sancions a Damasc

La Casa Blanca ha admès que estudia la possibilitat d'imposar sancions contra el govern de Síria en resposta a la sagnant repressió de les manifestacions. Els Estats Units consideren que la violència que el règim de Bashar al-Assad utilitza contra el seu poble és "completament deplorable" i l'han condemnada enèrgicament.

El portaveu del govern nord-americà, Jay Carney, ha explicat que les possibles sancions buscarien "deixar clar al govern sirià que ha d'abandonar la violència". Els Estats Units ja imposen un gran nombre de sancions contra el règim sirià, al qual consideren un patrocinador del terrorisme.

Les Nacions Unides exigeixen el final de la violència

L'alta comissionada de l'ONU pels drets humans, Navi Pillay, ha qualificat d'"inacceptable" el comportament del govern de Síria i l'ha instat a aturar la violència com a mètode per reprimir les protestes pacífiques dels seus ciutadans.

Segons les dades confirmades per les Nacions Unides, almenys 76 persones van morir divendres i 13 van ser assassinades per les forces de seguretat durant els funerals celebrats dissabte. L'oposició siriana eleva la xifra fins als 120 morts des de divendres a causa de la repressió de les forces de seguretat. Tot i així, milers de persones van sortir un dia més aquest diumenge al carrer per reclamar la caiguda del règim de Bashar al-Assad.

"Només uns dies després" que el govern va anunciar "importants reformes aquestes es queden en el paper i s'exerceix una repressió violenta i un total menyspreu per la vida dels sirians". "Els assassinats han de cessar immediatament", ha afegit l'alta comissionada de l'ONU pels drets humans.

El govern tanca la frontera amb Jordània

Coincidint amb el desplegament de l'exèrcit i de la policia a la ciutat de Daraa, el govern de Síria ha tancat els dos passos fronterers amb Jordània.

L'organització Human Rights Watch reclama a l'ONU una reunió urgent del Consell de Seguretat per debatre la violència a Síria. També demana una investigació internacional sobre l'estratègia repressiva del president, Bashar al-Assad.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut