Daraa

Gairebé 90 morts a Síria en una nova onada de manifestacions contra el règim de Bashar al-Assad

Repressió sagnant a Síria amb la jornada més mortífera des de l'inici de les protestes. Aquest divendres hi ha hagut manifestacions a les principals ciutats del país contra el règim de Bashar al-Assad. Milers de persones han ignorat les concessions del rais i han sortit a protestar a Daraa, la capital de la rebel·lió. Les forces de seguretat els han intentat frenar amb gasos lacrimògens, però en altres ciutats, com Hama i Homs, han disparat contra els manifestants. Hi ha ha hagut almenys 88 morts. El règim ha blindat la capital, Damasc, per evitar que s'hi estengui la revolta. Tot i això, al centre històric, unes dues mil persones s'han manifestat i la policia ha disparat gasos lacrimògens.

Actualitzat
Milers de persones han tornat a desafiar el règim sirià, en una nova jornada de protestes que deixa en evidència la incapacitat del rais, Bashar al-Assad, per aplacar l'oposició. Les últimes concessions del president, com ara l'aixecament de l'estat d'emergència, que ha estat vigent durant gairebé mig segle, no han servit per frenar la revolta. 

Només acabar les pregàries del divendres i malgrat les mesures de control policial, milers de persones s'han llençat als carrers de les principals ciutats. El règim els ha respost amb bales.

88 morts per trets

La policia siriana ha fet servir foc real i gasos lacrimògens per dissoldre les marxes contra el règim. Activistes d'organitzacions prodrets humans parlen de 88 víctimes. Hi ha testimonis que parlen de franctiradors instal·lats als terrats de les cases.

Segons els activistes, la policia ha disparat contra els manifestants a Hama, quan aquests intentaven anar cap a una seu del partit Baas.

Els trets també han ressonat a Homs. A aquesta població correspondrien 14 de les víctimes mortals de la jornada, segons informacions difoses via internet pels opositors. Per evitar que el moviment de protesta s'estengui encara més, les forces de seguretat han fet un gran desplegament a aquesta ciutat, que en les últimes setmanes ha agafat el lideratge de les protestes.

Duma, als afores de la capital siriana, alguns testimonis asseguren que també hi podria haver morts.

Les forces de seguretat també han mirat de dispersar amb gasos lacrimògens la manifestació més massiva, la que s'ha fet a Daraa, la capital de la insurrecció, on milers de persones s'han concentrat per cridar consignes a favor de la democràcia.

Les forces de seguretat i els serveis secrets també han instal·lat nombrosos punts de control per dificultar l'accés dels manifestants al centre de la capital, Damasc, i han interrogat tothom que hi volia accedir. Tot i això, unes 2.000 persones s'han congregat al centre històric per fer sentir les seves reivindicacions, que han estat contestades amb gasos lacrimògens per part de la policia.

Els grups de l'oposició han emès un comunicat conjunt en què han demanat l'abolició del partit governamental Baas, i l'establiment d'un sistema democràtic. Les autoritats, mentrestant, continuen acusant grups armats relacionats amb organitzacions salafistes d'estar darrere les protestes.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut