Barcelona

La inspectora Anna Martín serà la primera dona que comandarà els Bombers de la Generalitat

La inspectora Anna Martín Mayench substituirà Joan Rovira i serà la nova subdirectora general operativa del cos de Bombers de la Generalitat. Per primera vegada una dona comandarà un cos que compta amb un percentatge baixíssim d'aquest sexe. Anna Martín Mayench té 46 anys i és cap del servei de prevenció. És arquitecte de formació i va aprovar les oposicions d'inspectora l'any 1994. Des de llavors, sempre ha estat desenvolupant tasques de cap de guàrdia i de comandament. Per ser nomenat subdirector del cos dels Bombers cal ser inspector i el cos compta amb poc més d'una vintena d'integrants amb aquesta graduació.

Actualitzat
La inspectora Anna Martín Mayench substituirà Joan Rovira al capdavant del cos de Bombers de la Generalitat. El canvi es farà oficial aquest dijous i possibilitarà l'arribada d'una dona a la màxima comandància del cos per primer cop. Martín va concursar per a inspectora l'any 1994 a través de la llicenciatura d'Arquitectura.

L'escollida pel nou equip del Departament d'Interior és un dels càrrecs amb més anys d'experiència dins els Bombers. Segons han explicat algunes fonts del cos a l'ACN, es tracta d'una professional que gaudeix "de bona reputació" i està "ben valorada" entre els seus companys de professió.

La normativa interna dels Bombers estableix que per poder optar al càrrec de subdirector general operatiu cal tenir la graduació d'inspector. Això ha reduït a poc més d'una vintena les alternatives de què ha disposat el nou equip d'Interior per trobar substitut a Joan Rovira. Segons ha pogut saber l'ACN, a més, Martín no hauria estat la primera opció que es va estudiar.

Operació "de cosmètica"

El portaveu d'UGT Antonio del Río ha qualificat d'operació "de cosmètica" el nou nomenament. Malgrat donar-li d'entrada "tota la confiança", el sindicalista ha lamentat que no reuneix el perfil "necessari" per dur a terme els canvis que cal fer al cos.

Els sindicats demanen "un pla de carrera professional i una reestructuració de l'escola de bombers". També recorden que les estratègies que els bombers hauran de seguir durant la campanya forestal seran les mateixes que les d'estius anteriors i "els directors d'orquestra seran també els mateixos", ha subratllat Del Río, en relació amb el fet que Marc Castellnou segueix de màxim responsable del Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF), un grup d'elit en focs forestals que va patir la pèrdua de cinc integrants durant els tràgics successos de l'incendi d'Horta de Sant Joan.

Des de CCOO, Manel Ferrer ha assegurat que Martín té "tota la confiança del sindicat". Sobre les prioritats, el principal objectiu és "recuperar la confiança perduda" i treballar per evitar "tots els errors que s'hagin pogut cometre", especialment a Horta. En definitiva, és important que els bombers tinguin les condicions de treball "adequades".


Anar al contingut