janquim

Ciutadania 4.0 aplega desenes d'iniciatives ciutadanes basades en les eines digitals

Hi ha moltes entitats que fan servir les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) de manera intensa per dotar els ciutadans de recursos molt diversos, des de la informació sobre algun servei fins a la possibilitat d'intercanviar béns. Formen una xarxa singular que combina la vocació social amb les oportunitats que la digitalització i internet posen a l'abast d'iniciatives ciutadanes.

Actualitzat
A Catalunya, aquesta activitat ja es percep en desenes d'accions que a partir d'ara reben l'impuls de Ciutadania 4.0, un projecte de Telefónica que vol donar suport a l'entramat d'entitats i persones que les duen a terme, de manera que trobin orientació especialitzada, que puguin col·laborar entre elles i que obtinguin una visibilitat més gran.

El primer pas consisteix a obrir un procés d'inscripció mitjançant un formulari. Les propostes que l'equip avaluador accepti formaran part d'una plataforma que ja té un web actiu amb la pretensió de crear una base de dades on tota la informació es comparteix sota llicència Creative Commons.

S'ha previst la convocatòria de trobades presencials durant el mes de juny per posar en comú l'experiència adquirida i per llançar projectes compartits.

De moment, ja hi ha registrades iniciatives com la informació del servei ferroviari basat en els missatges al Twitter dels usuaris, el finançament col·lectiu de projectes, la difusió lliure de música, una eina per entendre com es gasten els diners que s'aporten a través dels impostos, un web que vol ajudar a reportar incidències a l'espai urbà o grups com Intercanvis i Dones en Xarxa.

Normalitzar les TIC

Ciutadania 4.0 es presenta com la continuació, o la segona part de Catalunya 4.0, una proposta que va aplegar conclusions d'experts de procedència molt variada i que va fer públiques les seves conclusions l'octubre de l'any 2009. La voluntat era incidir en el que es va anomenar "normalització de les TIC", inspirant-se en el procés de "normalització de la llengua".

Amb aquesta bandera, se suggeria que els mitjans de comunicació públics contribuïssin a la difusió de les noves tecnologies amb la seva introducció "normalitzada" en continguts audiovisuals. L'exemple que s'oferia era que a les sèries més populars s'hi pogués veure un ús natural de mòbils intel·ligents i la connexió a internet.

Tot i que el projecte no va aconseguir totes les fites que s'havien inclòs en aquest repte, la veritat és que va mantenir el seu recorregut i s'esmentava en presentacions públiques dels seus responsables fins a la tardor passada, com va fer Bruno Vilarasau a la trobada Personal Democracy Forum d'octubre.

Vocació social

En aquesta conferència europea, que se celebra a Barcelona, ja s'hi van presentar eines digitals de vocació social, en una altra demostració dels usos que aquests recursos permeten a les iniciatives d'aquesta mena. A Catalunya hi ha entitats que proveeixen de recursos digitals organitzacions no lucratives d'arreu del món i més de sis-cents punts distribuïts per tot el país malden per reduir la fractura digital, de manera que es percep un gruix important d'entitats i persones dedicades a treure profit social d'internet i les eines que hi estan associades. A més, davant el procés d'obertura de dades que han començat diverses institucions, ja s'han creat aplicacions que volen donar servei a partir d'aquesta informació.

Per això sembla raonable creure que Ciutadania 4.0 aplegarà desenes d'accions que ja s'han emprès i d'altres que poden veure en aquesta plataforma una ocasió per al seu llançament. Que tingui més fortuna que el projecte antecessor dependrà de la capacitat de tots aquests equips per posar en comú les seves missions i, també, de la utilitat que es doni a la base de dades que ara es gesta.

Ciutadania 4.0 compta amb la coordinació de les consultories estratègiques Ideas for Change i Roca Salvatella i el web és obra de PimPamPum, els creadors de Rodalia.info i altres eines de visualització de la informació ciutadana. Ja té veu pròpia al Twitter i la setmana que ve se'n farà la presentació formal a Barcelona.


Anar al contingut