Nantes

Facebook tanca el compte d'un mestre francès que va penjar un quadre del segle XIX

La imatge que il·lustra aquesta informació és un dels quadres més famosos de la pintura realista francesa. Encara més, està considerada una de les obres mestres de Gustave Courbet. Però a Facebook tenen una percepció de la moral que als Estats Units no sorprèn gaire però que topa de ple amb la moral europea.

Actualitzat
Un internauta francès ja ha presentat una denúncia contra aquesta xarxa social, segons informa EFE, perquè li han tancat el compte i el motiu és que va penjar en una imatge aquesta mateixa obra artística del 1866. Prop de cent cinquanta anys després, els responsables de Facebook han actuat.

És veritat que el quadre de Gustave Courbet és força explícit en l'exhibició d'un sexe femení però això no és suficient segons l'internauta per fer-lo fora d'aquesta xarxa. Segons informa el diari "Le Telegramme", de Nantes, l'advocat de l'internauta ja ha enviat una requisitòria a la popular xarxa social perquè reactivi el compte del seu client "abans de quinze dies" i perquè l'indemnitzi pels danys soferts pel tancament.

Tracte indigne

El lletrat, citat pel rotatiu, assegura que el tancament del compte de Facebook del seu client es va produir el 27 de febrer, en vigílies del seu aniversari, i això li va impedir la possibilitat que se'l felicités, cosa que esperava que fessin els prop de 800 contactes que hi té. L'advocat també retreu a la xarxa social que no hagi respost a les queixes enviades pel seu client.

"Aquesta censura cega, aquesta absència despectiva de resposta a les seves diferents correus semblen dirigides a una persona que no és digna de consideració i amb costums i pràctiques prohibides per la llei", afirma l'advocat, que recorda que el seu client és mestre d'escola i pare de tres nens.

Moral victoriana

No és la primera vegada que s'informa de problemes a Facebook amb aquesta obra de Courbet, que ja va portar la xarxa social a tancar un compte de l'artista danès Frode Steinicke.

Facebook pretén així convertir-se en "un lloc virtual segur per als visitants, inclosos els nombrosos nens que l'utilitzen", va indicar llavors la xarxa social, com si no fos cert que els menors de 14 anys hi tenen prohibit l'accés i que, en tot cas, els menors només veurien una de les obres d'art més importants del segle XIX.

Steinicke va recuperar finalment el seu compte a la xarxa social però sense les fotos del quadre que Courbet va pintar el 1886 i que es conserva al parisenc Museu d'Orsay.

Facebook ja ha tingut altres problemes quan ha tancat comptes amb imatges de mares alletant i han obligat un grup a modificar les seves imatges. Les normes morals de Facebook poden caure bé als entorns més retrògads dels Estats Units, però sorprenen i molesten en la moral europea, més tolerant i acostumada a tractar el nu amb naturalitat, tant a la tele com al cinema.

Al mateix temps, Facebook allotja grups racistes, homòfobs i violents, partidaris de diversos tipus de discriminació. Hi ha membres actius d'aquesta xarxa que s'hi oposen.
Anar al contingut