Madrid

El Banc d'Espanya controlarà els sous milionaris dels banquers

El Banc d'Espanya ha començat a controlar els sous milionaris dels banquers. Com a supervisor, vol assegurar-se que el sous dels bancaris més ben remunerats de l'Estat són coherents amb els riscos de les entitats que dirigeixen. Per això, sous de 9 milions d'euros anuals, com el que cobra Alfredo Sáenz, conseller delegat del Banc Santander, estan des d'avui sota vigilància. Si els bancs o les caixes no són prou solvents, el Banc d'Espanya podrà posar límits als sous, les remuneracions variables i els fons de pensions que cobren els alts executius.

Actualitzat
El conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz, és el directiu més ben pagat de la banca espanyola: cada dia guanya 25.000 euros. Això sumat, fa que el seu sou el 2010 superés els 9 milions d'euros. A més, acumula 86 milions al seu fons de pensions.

El segueix Francisco González: el màxim responsable del BBVA cobra més de 5 milions l'any i té gairebé 80 milions d'euros de pensió.

Emilio Botín, president del primer banc espanyol, l'any passat va cobrar 3,8 milions d'euros i té, de moment, una pensió assegurada de 25 milions. I més de tres milions, concretament, 3,6, és el que cobra el número 2 del BBVA, Ángel Cano, i que amb pocs anys al càrrec té la mateixa quantitat de pensió consolidada.

Aquests són dels sous coneguts dels que cobren més, però els membres dels consells d'administració i equips directius que els envolten cobren també milions i milions d'euros que no se saben detalladament, i en el cas d'alguns bancs, com el Sabadell, tampoc els dels màxims responsables.

Fins ara no hi estaven obligats, però a partir d'avui tots els directius de bancs que cobrin més d'un milió d'euros, almenys ho hauran de comunicar al Banc d'Espanya.

El supervisor també vigilarà els bons i retribucions que reben en funció d'objectius els alts directius, obligarà les entitats a pagar-los en tres anys per vincular-los més al resultat final i una part l'hauran de rebre en accions.

També les caixes

Els directius de les caixes també hauran de facilitar aquesta informació. Un dels pocs sous detallats públicament és el del president de La Caixa, Isidre Fainé, amb un sou de pràcticament 2,7 milions d'euros, que inclou totes les responsabilitats. El director general de Catalunya Caixa té un sou de 800.000 euros fixos l'any, encara que té complements i altres retribucions no conegudes públicament.
Anar al contingut