Barcelona

Els experts afirmen que l'accident de Fukushima no és comparable amb Txernòbil

Les autoritats japoneses han reconegut que les fuites inicials a la central de Fukushima van ser molt més importants del que es pensaven. Per això han decidit elevar la gravetat de l'accident fins al nivell set, el màxim de l'escala internacional que es fa servir per classificar el risc a les centrals nuclears. Això equipara en perillositat l'accident de la nuclear japonesa al de Txernòbil (1986). I és que s'han alliberat quantitats massives de radioactivitat amb amplis efectes sobre la salut i el medi ambient. Els experts, però afirmen que, tot i tenir el mateix nivell de gravetat, Fukushima no és Txernòbil.

Actualitzat
Les explosions que van tenir lloc a la central japonesa de Fukushima no tenien l'origen en el reactor, com sí que va passar a Txernòbil. Ara bé, el vapor que va començar a alliberar-se a l'aire i que encara ara s'escapa del complex de Fukushima era contaminant. El govern japonès va minimitzar inicialment el sinistre i li va atorgar un nivell 4, que equival a un accident d'abast local. Sota la pressió de França, Tòquio va elevar a nivell 5 la gravetat de l'accident, fins que, aquest dimarts, l'ha situat directament al nivell 7, l'alarma nuclear màxima establerta en el rànquing i que l'equipara amb el desastre de Txernòbil.

Les autoritats nipones discrepen d'aquesta comparació i asseguren que les quantitats de radioactivitat alliberada són molt menors que les de la central ucraïnesa. En aquella ocasió, la central va esclatar, però no se'n va informar ràpidament la població.

Els experts recorden que en el cas del Japó sí que s'ha evacuat a temps la població. El catedràtic d'Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de Catalunya, Javier Dies, assegura que el de Fukushima "segurament ha estat el segon accident més greu que hi ha hagut a la història del sector nuclear. Atès que només hi ha 7 nivells per classificar-lo, no queda més remei que posar-lo en aquest mateix nivell que Txernòbil, però fins ara les conseqüències són diferents". A Ucraïna "hi va haver morts, en canvi, aquí, no n'hi ha hagut cap."

Una altra diferència amb Txernòbil, segons Javier Dies, és que el "Japó va comunicar que hi havia hagut aquest accident, va procedir a evacuar" la població "de manera ordenada", primer a una distància curta, que després es va ampliar, "de tal manera que va fer una evacuació correcta. [...] No hi ha hagut persones que hagin rebut dosis molt altes."

La situació de la central japonesa també esdevé una altra diferència important.
"Els corrents marins, els corrents atmosfèrics i els corrents d'aire fan que la radioactivitat s'estigui dispersant en l'aire i en l'oceà, afirma Jordi Garcia-Orellana, del grup de Física de les Radioacions de la UAB. "En aquest cas estem parlant de l'oceà Pacífic, que és l'oceà més gran que hi ha. La capacitat de dispersió d'aquests radionúclids, en principi -això s'ha de veure en els futurs estudis-, serà molt important."

Malgrat això, caldran tasques de descontaminació. Garcia-Orellana es pregunta qui n'assumirà el cost. "Molt probablement, si els nivells de contaminació són elevats, no es podrà descontaminar perquè costarà moltíssims diners i molt probablement l'empresa no es farà càrrec d'aquest cost. La pregunta és qui se'n farà càrrec, o si això s'hauria de fer i quants diners constarà".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut