Tòquio

Volen crear una xarxa independent que mesuri la radiació al Japó

I si s'instal·len comptadors Geiger i es mesura la radiació i aquestes dades es traslladen a un mapa obert a tothom? Aquesta és la idea que ha tingut un grup que promou aquesta acció al Japó. Sobre un mapa elaborat de forma col·lectiva miren d'augmentar la transparència.

Actualitzat
Els ciutadans japonesos podrien tenir accés directe a les dades reals de radiació arreu del país si el projecte que un grup ha emprès aconsegueix els seus objectius. La idea és simple però la seva consecució no. Pretenen que moltes persones adquireixin un comptador Geiger i indiquen des del seu web de quina manera ho poden fer.

Voldrien arribar als sis-cents aparells per cobrir el màxim d'àrees i, d'aquesta manera, tindrien dades verídiques proporcionades sense intervenció dels estaments públics ni de les empreses elèctriques, que tenen interessos econòmics que poden afectar la seva capacitat d'actuar amb més o menys transparència.

Moltes persones acaben dubtant de les informacions que aquestes fonts oficials els transmeten i la proposta que s'ha fet parteix de la creença que si bé en altres temps era impossible contrarestar les fonts oficials ara, gràcies a internet i a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), ja es poden dur a terme aquesta mena de projectes.

Tasca col·lectiva

Les dades es faran públiques a través de RDTN.org, on científics preparats avaluen la informació, i es mostren damunt d'un mapa elaborat amb fonts diverses i ciutadanes, com un exemple més de l'anomenat "crowdsourcing". En el cas del Japó, les eines associades a internet s'han fet servir tant per a la informació com per a les campanyes de suport, d'una manera molt activa. I hi ha altres mapes que procuren informació oficial sobre la radiació. El nou projecte preveu sumar més dades perquè els ciutadans en disposin.

De moment, cal tenir els diners per comprar aquests comptadors Geiger. El procediment per aconseguir els diners també té a veure amb les connexions que internet fa més fàcils. A través de la xarxa es busquen suports econòmics. Una vintena de patrocinadors ja hi ha fet contribucions i els queden tres setmanes per arribar fins a la quantitat que s'han proposat.

No pretenen substituir les fonts oficials ni les agències del govern, i així es declara al seu web. Però s'han proposat aportar dades fiables i incrementar el grau de transparència.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut