Tòquio

El Japó ampliarà el radi d'evacuació de Fukushima de 20 a 40 quilòmetres

Avui fa un mes del terratrèmol de 9 graus a l'escala de Richter i del tsunami que van devastar el nord-est del Japó i van desencadenar una crisi nuclear. El balanç provisional és de 13.000 morts, 14.000 desapareguts i 150.000 desplaçats. Un mes després del desastre, els japonesos han fet un minut de silenci per recordar-ne les víctimes, mentre que el govern del Japó ha anunciat que ampliarà el radi d'evacuació de Fukushima de 20 a 40 quilòmetres. Les autoritats, però, han explicat que l'evacuació no es farà immediatament, sinó en un termini d'un mes, en funció de la radioactivitat que es detecti a les localitats a l'entorn de la centralnuclear. Tot i aquesta ampliació, l'executiu nipó ha afirmat que el risc d'una fuita radioactiva més gran "s'ha reduït considerablement".

Actualitzat
El Japó ha recordat aquest matí amb un minut de silenci les víctimes del potent terratrèmol i el tsunami que avui fa exactament un mes van devastar el nord-est del país, i van provocar almenys 13.000 morts, 14.000 desapareguts i més de 150.000 refugiats.

El dia en què els japonesos i la resta del món recorda la catàstrofe de l'11 de març del 2011, el govern nipó ha anunciat que ampliarà el radi d'evacuació de Fukushima de 20 quilòmetres -vigent en aquests moments- a 40 quilòmetres. Ho farà, però, en un termini d'un mes, en funció de la radioactivitat que es detecti a les diferents localitats que hi ha a l'entorn de la planta atòmica.

El ministre portaveu de l'executiu japonès, Yukio Edano, ha explicat que els nous plans d'evacuació s'aplicaran a municipis com Itate, a 40 quilòmetres de la central, i al poble de Minami, on s'han mesurat alts nivells de radioactivitat acumulada.
 
Baixa el risc d'una gran fuita

Tot i l'ampliació del radi d'evacuació, les autoritats japoneses han assegurat que el risc d'una gran fuita radioactiva a la central nuclear de Fukushima és considerablement menor que fa un mes.

Precisament avui està previst que el president de TEPCO, l'empresa que gestiona la central nuclear, visiti per primera vegada la prefectura de Fukushima. Arran de la crisi nuclear, el màxim responsable de la planta va haver de ser hospitalitzat durant uns dies. El governador de Fukushima, pèro, ja ha avançat que no té cap intenció de rebre'l ni d'acceptar les seves disculpes pels danys ocasionats als veïns de la zona que han hagut de ser evacuats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut