Iuri Gagarin, amb el casc de cosmonauta
Iuri Gagarin, amb el casc de cosmonauta
Moscou

50 anys de la gesta de Gagarin

El 12 d'abril del 1961, a les estepes del Kazakhstan, un jove rus feia broma amb els tècnics que preparaven l'estrany giny on es disposava a entrar. "El més important és que hi hagi llonganissa per acompanyar el vodka", deixava anar, entre rialles, un jove que poc després passaria a la història com el primer home que volava per l'espai.

Actualitzat
Aquell jove era Iuri Gagarin i aquell giny era el "Vostok 1", la primera nau espacial dissenyada per encabir-hi un home. Al crit de "Poejali!" ("Som-hi!") Gagarin i el "Vostok 1" van sortir disparats cap al firmament deixant un rastre de fum i de grans esforços posats en una missió sense precedents: posar un home en òrbita. Durant 108 minuts Gagarin i el "Vostok 1" viurien una odissea que els portaria des de sòl rus fins a la immensitat de l'espai.

L'aventura, durant molt anys, va romandre envoltada del secretisme típic d'aquella època i això no ens ha permès conèixer molts dels seus detalls fins als nostres dies, quan tot just es complirà el 50è aniversari de l'aventura de Gagarin. Recentment s'han desclassificat molts documents secrets que permeten conèixer amb més detall com es va gestar, portar a terme i viure l'aventura del primer cosmonauta, així com de la seva mort, produïda en estranyes circumstàncies el 1968.

Anatoli Davídov, subcap de l'Agència Especial Russa, apunta: "Els primers són sempre els més afortunats. S'ha de reconèixer que l'èxit del vol de Gagarin va ser en gran mesura una qüestió de sort." El llançament del "Vostok 1" va anar acompanyat d'alguna incidència, com quan els tècnics van haver de tornar a fixar la comporta que aïllava hermèticament Gagarin de l'exterior, però el jove cosmonauta no va perdre el sentit de l'humor.

Gagarin era conscient que aquella aventura podia no tenir un final feliç. En una carta a la seva dona, li donava permís per tornar-se a casar alhora que li demanava que eduqués les seves filles "com persones normals i no com princesetes". Actituds com aquesta són les que han fet de Gagarin un heroi nacional al seu país i han portat l'ONU a declarar el 12 d'abril el Dia Internacional del Vol de l'Home a l'Espai.

El 12 d'abril es tenen planejats nombrosos actes d'homenatge a Moscou, on es dispararan 50 canonades des del Kremlin, però també en altres ciutats d'altres països, com Londres, la primera fora de la URSS on Gagarin va plantar els peus.
Anar al contingut