Reykjavík

Islàndia es decanta per no tornar els diners als inversors holandesos i britànics del banc Icesave

Islàndia no pagarà els deutes d'Icesave. El "no" s'ha imposat en el referèndum sobre si els islandesos han d'indemnitzar els inversors britànics i holandesos que van perdre els seus diners quan aquest banc privat va fer fallida. El Parlament del país havia arribat a un acord per pagar 3.900 milions d'euros als clients d'Icesave. Aquesta és la segona vegada que es neguen a assumir aquest deute. Asseguren que és un error dels banquers i no pas dels ciutadans, però el resultat del referèndum pot complicar l'entrada d'Islàndia a la Unió Europea i el seu accés al crèdit dels mercats internacionals.

Actualitzat
Nou referèndum a Islàndia i nou revés dels ciutadans a assumir el deute d'Icesave. El "no" s'ha imposat en la consulta, amb prop d'un 60% dels vots. D'aquesta manera, els islandesos rebutgen una llei proposada per indemnitzar 340.000 estalviadors britànics i holandesos del banc Icesave.

Aquest banc en línia islandès va fer fallida el 2008 i va engolir gairebé quatre milions d'euros d'inversors de la Gran Bretanya i Holanda. El retorn pactat pel Parlament islandès implica l'equivalent a una despesa de 12.200 euros per cap en un país d'uns 320.000 habitants. D'aquests, 230.000 estaven cridats a les urnes per ratificar o tombar les compensacions als inversors estrangers.

Si es confirmen els resultats, aquesta serà la segona vegada que els islandesos es neguen a assumir el deute. Fa un any, els ciutadans ja van votar en un altre referèndum, en què el "no" va guanyar amb un aclaparador 93%. Els partidaris del "no" recorden que la càrrega per habitant seria enorme i que no hi ha cap marc legal perquè els ciutadans islandesos suportin les pèrdues d'un banc privat.

La primera ministra islandesa, Jóhanna Sigurdardóttir, diu, en canvi, que s'ha triat la pitjor opció i augura el caos econòmic. De fet, no tornar els deutes pot determinar el futur econòmic del país. El govern i els economistes defensaven que un "sí" a l'acord suposaria el retorn a la normalitat de les finances islandeses i limitaria els riscos de la seva economia. També facilitaria l'accés a la Unió Europea i la possibilitat de tornar als mercats internacionals per trobar finançament.

Ara, el conflicte sobre les indemnitzacions acabarà probablement als tribunals europeus. A més, el país s'exposa a quedar exclòs de les finances internacionals.

El banc Icesave era la divisió d'internet del banc Landsbanki, el segon del país, que va ser nacionalitzat pel govern d'Islàndia en fer fallida ara farà tres anys.


Anar al contingut