Sant Joan Despí

Mas afirma que les retallades han d'evitar que el país "acabi endeutat fins a les orelles"

Amb motiu dels 100 primers dies del govern, la directora de TV3, Mònica Terribas, ha entrevistat el president de la Generalitat. Artur Mas ha tornat a reiterar que la situació econòmica del país és molt complexa. Calen mesures per evitar entrar en "una espiral" que provoqui que "d'aquí a 4 anys ens trobem endeutats fins a les orelles, més que ara". El president ha assegurat que "els impostos dels ciutadans no poden servir per pagar interessos als bancs". Mas ha fet una crida a "tothom sense excepció", per "coresponsabilitzar-se de la situació del país" i entendre el pla d'estalvi del govern.

Actualitzat
El president de la Generalitat ha reconegut durant l'entrevista a TV3 amb Mònica Terribas, amb motiu dels seus primers 100 dies al govern, que el país té dificultats internes importants però ha insistit que la crisi econòmica no és pitjor del que era fins ara, ja que alguns àmbits ja estan començant a funcionar, com per exemple el turisme i l'exportació.

Malgrat tot, reconeix que cal gastar menys, perquè es tenen menys ingressos i que ha arribat el moment que les administracions "s'estrenyin el cinturó", igual com han fet les famílies que cada vegada tenen menys recursos.

Sobretot ha remarcat la responsabilitat col·lectiva necessària a l'hora d'afrontar la crisi i reduir el deute, i ha demanat temps, per tal de poder dur a terme totes les promeses electorals i complir els objectius. Mas ha demanat, a tothom, un esforç i una actitud de "generositat i solidaritat" per tal de poder aconseguir un futur millor per a futures generacions. Les mesures que està prenent el govern són per tal d'evitar haver de demanar més impostos per pagar més interessos als bancs pel deute acumulat, i sobretot, evitar generar-ne més.

També s'ha defensat de les crítiques per les retallades en la sanitat, després que durant la campanya havia promès que no reduiria recursos de sanitat, però, en canvi, els ha hagut de retallar. Mas ha parlat de projecte de futur, i ha remarcat que la promesa electoral s'aplica a tot el seu mandat, que són quatre anys i no cent dies. I ha defensat haver avançat la supressió de l'impost de successions, que serà efectiva des del l'1 de gener del 2011 perquè la promesa electoral era amb caràcter immediat. Ha justificat la importància de la supressió d'aquest impost, perquè retornarà molt capital que s'ha traslladat a d'altres zones de l'estat espanyol. Moltes empreses traslladaven les seves activitats fora de Catalunya, pel "tracte més favorable en aquest impost".

Mas ha destacat que l'estat del benestar va ser  construït per CiU i el govern de Jordi Pujol, per tant, ha assegurat que no serà el seu govern "el que el desmuntarà".

Sobre el pacte fiscal, Mas ha assegurat que posaran "tota la carn a la graella" i lluitaran per Catalunya i poder, per exemple, arribar a recaptar pràcticament tots els impostos des de Catalunya. Ha reconegut que no pot ser igual, però hauria de ser "similar al sistema basc", i per això lluitaran per recuperar part dels ingressos que marxen fora de Catalunya.

El president, tot i que creu que no és un compromís "sine qua non", no descarta fer-ne una consulta abans del 2012. Però si la reivindicació de Catalunya queda prou clara i és un sentiment transversal, no seria necessària. També ha recordat que amb Unió Democràtica els uneix aquesta reclamació del pacte fiscal, i faran pinya a l'hora de plantejar els objectius que els uneixen.

Tres dies abans de la consulta del 10-A, diumenge a Barcelona, on més d'un milió de persones poden votar per la independència, Artur Mas ha explicat la seva votació, en la intimitat i sense càmeres, i ha defensat que exercís el seu vot com a persona, com a Artur Mas i Gavarró, separat del seu càrrec de president. Ha reconegut que ell sempre ha tingut un sentiment personal i "no podia votar en contra dels seus sentiments" perquè no ha enganyat mai ningú, en canvi, com a president entén que cal que "toqui de peus a terra i miri a l'horitzó".

Tot i la situació de crisi, Artur Mas, ha reconegut que molts països ja s'estan recuperant de la crisi, i espera que amb l'esforç col·lectiu, la "inversió actual" de Catalunya, no serà "a fons perdut". Mas també ha reconegut que haurà de treballar per guanyar-se la confiança de la gent, i per això "farà el possible" per aconseguir-la.

De cara al futur, per Artur Mas, la clau i el principal objectiu de Catalunya a partir d'ara és "orientar el nostre país cap a l'exterior", creu que Espanya ja s'ha quedat econòmicament petita, perquè Catalunya ja està situada al món, i cada vegada cal "dependre menys de l'economia interior, de l'economia espanyola".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut