Estrasburg

Indignació popular pel rebuig de l'esmena que obliga els eurodiputats a viatjar en turista

La pressió popular, sobretot a les xarxes socials, ha portat els eurodiputats socialistes i d'UPyD a anunciar un canvi de sentit en el vot sobre una esmena que preveia mesures d'austeritat per als eurodiputats, com viatjar en classe turista en trajectes de menys de quatre hores i congelar-se els complements del salari. Els socialistes han atribuït el seu vot contrari a una confusió. El PP ha estat l'últim a manifestar-se sobre la qüestió. Ha assegurat que "estudiarà" el sentit del seu vot, tot i que ha recordat que es tractava d'"un informe orientatiu sense valor vinculant".

Actualitzat
Twitter treia fum per les crítiques contra els eurodiputats per la decisió de votar contra unes mesures d'austeritat a l'eurocambra que l'executiu europeu sí que exigeix als seus estats membres. El "hashtag" #eurodiputadoscaraduras s'ha convertit en una de les paraules més utilitzades de la xarxa de microblòguing des de la polèmica votació.

És per això que la secretària de Política Internacional i Cooperació dels socialistes espanyols, Elena Valenciano, ha justificat aquesta actitud, justament a través del seu Twitter, i ha assegurat que "l'esmena estava mal plantejada, en el context d'un informe no vinculant". A més, ha afegit que els eurodiputats socialistes s'haurien d'haver abstingut, i només ho va fer un d'ells, la catalana Maria Badia.

D'altra banda, la representació socialista a l'eurocambra ha precisat que rectifiquen el vot per "optar per l'abstenció en relació amb la reglamentació relativa a les despeses de viatge", d'acord amb "la conjuntura econòmica actual", però ha recordat que el Parlament Europeu no és competent per decidir sobre els salaris dels diputats.

La polèmica ha estat tanta que dos ministres del govern espanyol s'hi han hagut de referir. El titular de Foment, José Blanco, ha afirmat que la direcció del PSOE "no comparteix" la decisió dels seus diputats i que "no té sentit" que viatgin en primera quan els ministres "no ho fan en territori nacional". Per la seva banda, la vicepresidenta Elena Salgado, tot i assegurar que era una mesura "populista", ha assegurat que l'esmena hauria d'haver tirat endavant, perquè es tracta d'un "gest".

UPyD, també


També Unió, Progrés i Democràcia ha fet marxa enrere. El partit de Rosa Díez ha rebutjat l'actitud del seu eurodiputat, Francisco Sosa Wagner. "Si s'ha equivocat li demanarem que canviï el vot, però abans escoltarem les seves raons", ha afirmat un portaveu del partit.

El PP ho "estudiarà"


Per tant, les dues formacions tenen previst entrar aquest dijous mateix al registre del Parlament Europeu el canvi del sentit del vot negatiu, que passarà a convertir-se en una abstenció. Mentrestant, els populars s'han limitat a assegurar que estudiaran si el vot dels deus diputats ha estat l'adequat.

Només tres catalans i una mallorquina a favor d'estrènye's el cinturó

Només Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV), a més de la popular mallorquina Rosa Estaràs, han votat a favor que els eurodiputats i el personal del Parlament Europeu viatgi en classe turista, tot i que l'esmena ho preveia només per a viatges de menys de quatre hores i amb excepcions per motius de salut o d'edat. A més de la socialista Maria Badia, l'eurodiputada del PNB Izaskun Bilbao també s'ha abstingut.

La mateixa esmena, que s'ha rebutjat per àmplia majoria i que formava part del pressupost de la cambra pel 2012, també preveia la congelació de complements del sou com les dietes i les despeses de representació.

Així doncs, el Parlament Europeu ha aprovat ampliar el pressupost per l'any que ve un 2,3%, fins als 1.725 milions d'euros. El pressupost l'ha preparat el portuguès popular José Manuel Fenandes, que ha destacat que, com que l'increment està per sota de la inflació, l'eurocambra ha donat mostres de "responsabilitat pressupostària i d'autocontenció".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut