Madrid

Salgado eleva cinc dècimes la previsió d'atur d'aquest any i un punt la del 2012, fins al 19,8% i el 18,5%

La vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha presentat el nou escenari macroeconòmic pels anys 2011, 2012 i 2013, exigit per les noves directrius econòmiques de la Unió Europea, implementades a conseqüència de la crisi. Segons Salgado, el creixement del PIB s'ha mantingut en l'1,3% aquest any, però s'ha revisat a la baixa el dels dos següents, fins al 2,3% el 2012 i el 2,4% el 2013, perquè s'esperen tipus d'interès més alts i un encariment de les matèries primeres. El govern també ha revisat a l'alça, fins al 19,8%, la taxa d'atur prevista pel 2011.

Actualitzat
Tot i això, Salgado ha reconegut que les previsions de creixement econòmic pel 2011 es van fer sobre un preu del petroli més baix que l'actual, tot i que ha puntualitzat que també és diferent el canvi de l'euro amb el dòlar, fet que ajuda a compensar aquesta variació.

Segons les perspectives macroeconòmiques de l'executiu, el PIB creixerà un 1,3% el 2011, el 2,3% el 2012 i el 2,4% el 2013, mentre que la taxa d'atur se situaria en el 19,8% aquest any, en el 18,5% el següent i en el 16,2% el 2013. Així mateix, el govern preveu que el dèficit públic del conjunt de totes les administracions públiques serà del 6% del PIB el 2011, del 4,4% el 2012 i del 3% el 2013, any en què s'arribaria a l'objectiu marcat per Brussel·les.

Tot i que es manté el creixement previst per aquest any, el govern té perspectives pitjors sobre l'evolució del consum, que creixerà el 0,4% en comptes del 0,9%, però espera que la inversió caigui una mica menys del previst, un 1,3% en comptes de l'1,5%. Segons Salgado, els indicadors coneguts des de començament d'any apunten que el consum creixerà menys del que s'esperava per la "important" caiguda de la taxa d'estalvi el 2010. D'aquesta manera, l'aportació de la demanda espanyola al producte interior brut serà nul·la, i no del 0,4% que s'havia calculat anteriorment. En canvi, el govern preveu que l'aportació del sector exterior al creixement econòmic sigui superior, i preveu que passarà del 0,9% a l'1,3%, gràcies a un millor comportament de les exportacions, que creixeran el 8,3% en comptes del 6,4%.

El nou escenari de previsions del govern estava previst que es publiqués durant la segona meitat de l'abril i respon a les noves directrius de la UE, que va decidir avançar els procediments d'informació econòmica dels països membres en el que es coneix com el "semestre europeu".

Què és el "semestre europeu"?

El "semestre europeu" és un cicle de coordinació de la política econòmica que s'ha posat en marxa experimentalment aquest 2011. És un període de sis mesos de cada any durant el qual es revisaran les polítiques pressupostàries i estructurals dels estats membres per detectar possibles incoherències i desequilibris amb l'objectiu de reforçar la coordinació mentre es preparen les principals decisions pressupostàries.

El "semestre europeu" començarà cada any al gener amb la publicació, per part de la Comissió Europea, de l'"examen anual del creixement", i s'acabarà al juny. La primera edició es va presentar el 12 de gener passat. Aquest balanç anual identifica les accions que s'han de posar en marxa imperativament per reforçar la recuperació a curt i a mitjà termini i per permetre a la UE progressar cap als objectius fixats en l'estratègia Europa 2020.

La Comissió Europea fixa, en aquest balanç, deu accions prioritàries pel període 2011-2012, que es divideixen en tres grans dominis: "Crear les condicions necessàries per al creixement econòmic, flexibilitzar els mercats laborals i crear llocs de treball i donar la prioritat al creixement."


Salgado dubta que la rebaixa de l'impost de successions sigui un estímul per a l'economia

Elena Salgado, preguntada pels periodistes, ha dit que les comunitats autònomes han d'adoptar les mesures fiscals que "els semblin oportunes", però ha afirmat que no està "segura" que la rebaixa de l'impost de successions anunciada per Catalunya sigui un estímul per reactivar l'economia en un moment en què el govern d'Artur Mas està obligat a complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,3% per aquest any. Un objectiu que, segons ha reiterat Salgado, és "irrenunciable".

Segons la ministra d'Economia, no té "cap sentit" continuar amb "elements de tensió", perquè la relació entre Catalunya i el govern central ha de ser de "cordialitat", com ho és amb la resta de comunitats. Dit això, ha admès que en els últims dies s'han produït esdeveniments "que no contribueixen a la generació de confiança", com que la Generalitat hagi fet pública la carta que li va remetre el Ministeri d'Economia i Hisenda sobre la negociació del pla de sanejament de Catalunya. Perquè "no hi hagi cap més tensió entre la Generalitat i el govern", Salgado ha dit que farà "com si no hagués sentit la història del maquillatge", amb referència a les afirmacions que s'han fet des Catalunya assegurant que Hisenda ha recomanat el maquillatge de les xifres de dèficit a la Generalitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut