Madrid

Garoña escalfa l'Ebre 10 graus més del permès, segons un informe encarregat per Greenpeace

Les grans necessitats de refrigeració de la central nuclear de Garoña, a Burgos, fan que el reactor "aboqui" a l'Ebre aigua a una temperatura 10 graus més elevada del permès, segons ha constatat una anàlisi d'aigua realitzat al febrer per una empresa "independent" a petició de Greenpeace. L'estudi va ser efectuat per Uriker, una entitat autoritzada per l'administració per al control i vigilància de la qualitat de les aigües, el 9 de febrer -un dia considerat "òptim" per a aquest tipus de proves per l'absència de pluja i la bona qualitat de l'aigua de l'Ebre- en vuit punts del riu situats al llarg dels 6,8 quilòmetres que separen Frías del Puente de Tobalinilla, a Burgos.

Actualitzat
Doncs bé, les mostres recollides posen de manifest que la temperatura de l'aigua augmenta 15,7 graus d'un punt a un altre, passant dels 5,3 graus als 21, a causa de l'aigua calenta que aboca al riu la central de Garoña, situada entre els dos punts.

El portaveu de Nuclears de Greenpeace, Carlos Bravo, ha denunciat en una roda de premsa que aquest notable increment de temperatura "supera amb escreix els tres graus d'augment permesos en l'autorització de l'abocament procedent de la central nuclear", el reactor del qual és "bessó" de l'accidentat al Japó i té autorització del govern per seguir operant fins al 2013. I és que, segons ha indicat Bravo, l'autorització del passat 18 d'octubre del 2007 d'abocament d'aigües atorgada a Nuclenor (titular de Garoña) per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) especifica que "en el riu Ebre el màxim increment admissible per a la temperatura després de la zona de dispersió tèrmica, respecte a la temperatura aigües amunt, serà en qualsevol cas de 3 graus".

Els "greus" problemes de refrigeració que té aquesta central fan "impossible" complir aquest límit i provoquen "una notable contaminació tèrmica a l'Ebre aigües amunt, que és en gran mesura la causant de l'eutrofització que es produeix en aquest riu", i que el deixa, entre altres coses, a mercè de les espècies invasores, ha assegurat Bravo.

L'activista ha recordat que el mateix Ministeri de Medi Ambient va advertir en un informe, del juliol del 2009, d'"els problemes de refrigeració que hi havia a Garoña" i del seu "previsible empitjorament". En aquest informe, ja s'aconsellava que "havien d'evitar alteracions significatives en l'estat de les aigües com a conseqüència de la temperatura de sortida de l'aigua de refrigeració de Garoña, mantenint l'abocament per sota dels llindars exigits".

A més, Greenpeace considera que l'empresa titular, Nuclenor, "oculta" les dades "reals" de contaminació tèrmica que produeix l'activitat de Garoña i diu que la temperatura de l'Ebre és "normal", amb la "connivència" de la CHE, que ha informat a l'organització ecologista, en una carta, que "no efectua controls termomètrics propis" perquè considera "suficients" els que fa Nuclenor.

A causa d'aquests fets, la directora de Greenpeace, Miren Gutiérrez, ha demanat a la ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar, que revoqui de manera immediata l'autorització d'abocament d'aigües de refrigeració de la central nuclear de Garoña. Greenpeace exigeix ​​també el tancament immediat d'aquest reactor que, segons sostenen, té "greus" problemes d'esquerdament al seu vas, té en mal estat el 70% de les canonades i té corrosió intergranular, entre altres deficiències.

Anar al contingut