janquim

Comença una campanya per aplegar al Twitter citacions de l'escriptor Josep Pla

Les institucions culturals adapten les seves accions a les eines associades a internet. Això és el que ha fet la Institució de les Lletres Catalanes quan proposa una campanya perquè els usuaris del Twitter comparteixin en aquest canal citacions de l'escriptor Josep Pla, amb motiu del trentè aniversari de la seva mort.

Actualitzat
La Institució de les Lletres Catalanes ha llançat una campanya de difusió de l'obra de Josep Pla que es basa en el Twitter, el servei per a missatges que no excedeixen els 140 caràcters creat fa cinc anys.

La pretensió és que durant el mes d'abril tots els usuaris que ho vulguin escriguin fragments d'algun text planià i hi afegeixin l'etiqueta #30JosepPla. Amb aquestes etiquetes temàtiques és possible resseguir tots els missatges emesos que les incorporen.

La campanya commemora el trentè aniversari de la mort d'aquest autor, que s'escau el 23 d'abril, dia de Sant Jordi, i ja compta amb diverses aportacions. També s'anuncien altres activitats amb la mateixa finalitat commemorativa.

De tota manera, aquesta no és la primera aparició de l'escriptor empordanès al Twitter.

Tuits i blogs

Des de fa un any existeix el compte @notesvistes, que es tancarà el 18 d'aquest mes i es presenta com "un intent de donar la volta a Josep Pla a partir d'una selecció de textos de diferents èpoques de l'escriptor". Aquesta presència està vinculada al blog "Notes vistes", i és una acció que es promou des de Xarxa de mots, un espai a internet dedicat a diversos autors i que ja va situar a internet un blog dedicat al llibre "Quadern gris".

Des de @notesvistes s'han emès fins ara uns cent cinquanta missatges i el segueixen més d'un centenar d'usuaris.

Aquest blog va néixer el 8 de març del 2008, coincidint amb la data de naixement de Pla, i es va acabar el 15 de novembre, que correspon a la data de l'apunt final del dietari. Va merèixer el Premi Lletra d'aquell any.

A més, hi ha un compte oficial de la Fundació Josep Pla, creat a finals de l'any 2009, que ha difós prop de sis-cents missatges i té més de cinc-cents seguidors. En castellà hi ha un @CuadernoGris que ha piulat prop de cent cops, gairebé sempre amb citacions de l'autor. I més recentment ha aparegut @CarrerNou, que també s'ha guanyat l'interès d'un centenar d'usuaris del Twitter i ha exposat a la xarxa gairebé sis-cents tuits.

Recursos literaris

En aquest cas, però, es tracta d'una acció més encaminada cap a l'humor. Per això no és difícil sorprendre una conversa d'aquesta versió de Pla amb altres figures de la literatura catalana que són presents al Twitter com ara Bernat Desclot o el poeta J.V. Foix.

Pla també apareix als mapes literaris que hi ha disponibles en línia i es poden trobar mencions que altres autors han fet d'ell en el cercador del Corpus Literari que es digitalitza des de la càtedra Màrius Torres.

Fa poc hi ha hagut al Twitter altres accions de ressons literaris, com la campanya #jollegeixo i l'intent d'omplir aquest canal de versos durant el dia 21 de març, quan es va instaurar per primer cop el Dia Mundial de la Poesia Catalana a Internet.
Anar al contingut