Imatge de la fuga d'aigua contaminada radioactivament (Foto: EFE)
Imatge de la fuga d'aigua contaminada radioactivament (Foto: EFE)
Tòquio

Primeres imatges de la fuita radioactiva de la central de Fukushima, que intentaran aturar amb polímer en pols

Primeres imatges de la fuita radioactiva a Fukushima. Des que es va detectar la fuga d'aigua cap al mar des del reactor 2 de Fukushima, la companyia elèctrica japonesa TEPCO està fent intents per segellar l'esquerda per on es filtra l'aigua radioactiva. Els seus tècnics planegen, ara, utilitzar polímer en pols per aturar la fuga d'aigua radioactiva al mar, després d'intentar sense èxit contenir la filtració amb formigó. D'altra banda, s'ha fet pública la mort de dos treballadors de la central nuclear de Fukushima, i el nombre de víctimes i desapareguts del terratrèmol ja se situa prop dels 28.000. Soldats japonesos i nord-americans intenten recuperar el màxim nombre de desapareguts.

Actualitzat
Una esquerda de només 20 centímetres centra tota l'atenció a Fukushima. És l'espai per on s'escapa l'aigua radioactiva del reactor número 2 de la central. L'esquerda té aquest aspecte:



Tots els esforços se centren ara a tapar la fuita. Els tècnics de la central van intentar cobrir l'esquerda amb l'abocament de formigó a la fosa -com es veu a les imatges-, però la contínua presència d'aigua ha impedit que el material se solidifiqués. Per això, han decidit injectar polímer en pols altament absorbent a les canonades que condueixen a la fosa, situada prop de la presa d'aigua del reactor 2 i que conté cables elèctrics, segons ha informat l'agència local Kyodo.

Davant el temor d'altres esquerdes similars, un portaveu de TEPCO ha afirmat que s'ha comprovat que les foses de les altres unitats de la central nuclear no mostren esquerdes. Els experts creuen que l'aigua que inunda tant aquesta fosa com el soterrani de l'edifici de la unitat 2 prové del nucli del reactor, donada la seva elevada radioactivitat.

I és que, en una mostra recollida dimecres al mar prop de la central, es va detectar una concentració de iode 131 que excedia 4.384 vegades el màxim legal. Des de llavors TEPCO no ha difós nous resultats després de detectar-se errades en els seus programes de medició.
 
Continuen les operacions per drenar l'aigua radioactiva

Mentre prossegueixen els esforços per contenir la filtració, els treballadors segueixen endavant amb les operacions per drenar l'aigua radioactiva que inunda els soterranis dels reactors 1, 2 i 3, i que dificulta les tasques per restaurar-ne el sistema de refrigeració.

L'objectiu principal dels operaris és drenar les aproximadament 13.000 tones d'aigua radioactiva que inunden la planta atòmica.

Troben morts dos treballadors de la central nuclear de Fukushima

D'altra banda, han trobat morts dos treballadors de la central nuclear de Fukushima, segons ha fet públic la televisió NHK japonesa. Els dos operaris de TEPCO, desapareguts des del mateix dia del terratrèmol i el tsunami, l'11 de març, eren al soterrani d'una de les unitats de la planta nuclear. S'encarregaven del manteniment a l'edifici de turbines del reactor número 4. Els operaris els van trobar dimecres després de drenar l'aigua radioactiva que inundava el soterrani de l'edifici de turbines.

Un cop descontaminats els cossos, l'autòpsia va determinar que havien mort per hemorràgies externes. El terratrèmol i el posterior tsunami han fet ja prop de 28.000 víctimes entre morts i desapareguts. Soldats japonesos i nord-americans pentinen el mar de prop de la costa per recuperar el màxim nombre possible de desapareguts i cossos de víctimes que encara suren al mar.


Anar al contingut