El cap d'explotació d'Ascó I, a l'esquerra, a la sortida dels jutjats de Gandesa. (Foto: ACN)
El cap d'explotació d'Ascó I, a l'esquerra, a la sortida dels jutjats de Gandesa. (Foto: ACN)
Tarragona

El cap de la central nuclear Ascó I es nega a declarar per la fuita del 2007

El cap d'explotació de la central nuclear d'Ascó I, Jordi S. R., s'ha negat a declarar aquest divendres davant la titular del Jutjat d'Instrucció de Gandesa en relació amb la fuita radioactiva del novembre del 2007 i ha demanat fer-ho més endavant, com ja van fer els altres dos imputats, l'exdirector de la central nuclear, Rafael G. P., i l'excap de serveis de protecció radiològica, Francesc G. T., a mitjans de març. La declaració de la quarta imputada, la inspectora resident del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Antònia G. R., prevista per divendres, s'ha suspès per falta de temps, ja que també ha declarat un dels perits.

Actualitzat
El 10 de febrer el jutge va admetre a tràmit la querella presentada per la Fiscalia de Medi Ambient i va obrir diligències per practicar noves proves.

La denúncia de la Fiscalia se centrava en els fets que van passar el novembre del 2007, quan la central d'Ascó I va emetre a l'exterior partícules radioactives de les quals no va informar fins a l'abril de l'any següent. Això va ocasionar a la planta el 2009 la imposició d'una multa de 15,39 milions d'euros per part del Ministeri d'Indústria, la més elevada de la història nuclear espanyola.

La Fiscalia atribueix als quatre acusats la possible comissió d'un delicte contra la seguretat col·lectiva per exposició de radiacions ionitzades per una "imprudència greu".

El fiscal també aprecia la comissió d'un delicte contra el medi ambient, un altre contra els drets dels treballadors i un quart de falsedat documental.

En la seva denúncia, el servei de Medi Ambient de la Fiscalia recorda que es van trobar partícules radioactives a la riba oposada del riu Ebre i en la sabata d'un treballador que sortia de la central, "mentre que no es van cancel·lar les visites de grups d'estudiants a la central" un cop coneguda la fuita.

Segons el fiscal, la fuita es va produir mentre acabava la recàrrega de combustible, quan un treballador novell, "seguint instruccions verbals", va buidar de forma indeguda un recipient de 50 litres de líquid radioactiu, el qual va saltar a la reixa de ventilació de la central, que no tenia connectat el sistema de ventilació d'emergència que hauria evitat l'emissió exterior.

L'incident va ser classificat amb un nivell 2 en una escala que va de 0 a 7 i va suposar la imposició de la multa per part del Ministeri d'Indústria.
Anar al contingut