Imatge de la forma de la Terra i del seu camp gravitatori segons el satèl·lit GOCE (Foto: ESA)
Imatge de la forma de la Terra i del seu camp gravitatori segons el satèl·lit GOCE (Foto: ESA)
Munic

El sisme del Japó hauria modificat la forma de l'oceà per la seva intensitat

El terratrèmol de 9 graus a l'escala de Richter que va sacsejar el Japó l'11 de març hauria modificat la forma dels oceans per la seva intensitat. Ho asseguren experts en observació de la Terra reunits a la Universitat Politècnica de Munic, per presentar els primers resultats del satèl·lit europeu GOCE (acrònim en anglès d'"explorador de la circulació oceànica i de la gravetat").

Actualitzat
Aquest satèl·lit va passar per la zona del terratrèmol un dia després de la catàstrofe, de manera que les dades i les imatges recopilades mostraran amb seguretat una modificació pel que fa a la informació anterior.

A l'espera de les dades, els experts afirmen que es pot gairebé confirmar amb total seguretat que el sisme del Japó ha influït en la forma geoide de la Terra, ja que va ser "un moviment massiu". El geoide és la superfície imaginària que tindria un oceà que cobrís tot el planeta, en absència de corrent o mars, definida només pel camp gravitatori. És una referència fonamental per estudiar la circulació oceànica, els canvis del nivell del mar i la dinàmica del gel polar, tres fenòmens afectats pel canvi climàtic.

El mapa de la gravetat de la Terra

El satèl·lit GOCE serà molt útil en l'estudi d'aquestes qüestions. En els dos anys que fa que està operatiu, el GOCE ha registrat totes les dades necessàries per cartografiar el camp gravitatori de la Terra amb una precisió sense precedents. Això ha permès elaborar un model de geoide molt precís, com mai s'havia fet abans, que ajudarà a comprendre millor com funciona el nostre planeta.
Anar al contingut