Tòquio

El Japó no ampliarà la zona d'evacuació al voltant de Fukushima com recomana l'AIEA

El govern japonès mantindrà en 20 quilòmetres la zona evacuada al voltant de la central de Fukushima, tot i les recomanacions de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), que ha detectat a 40 quilòmetres de la central una radiació excessiva. D'altra banda, el primer ministre japonès ha anunciat el desmantellament de la nuclear. El cap del partit comunista nipó ha informat de la decisió que li ha comunicat el mateix Naoto Kan durant una trobada entre tots dos. De fet, aquest dimecres els tècnics de l'empresa Tepco, operadora de la central, ja van suggerir un desmantellament, però només de quatre dels sis reactors que té.

Actualitzat
Les "condicions objectives" ja obligaven Tepco a desmantellar els quatre reactors més malmesos de Fukushima, i el portaveu del govern, Yukio Edano, havia apuntat que "des del punt de vista de la societat" era evident que s'havien de desmantellar els sis reactors de la central.

L'endemà d'això, s'ha sabut que també el primer ministre nipó és partidari de tancar per sempre la instal·lació nuclear. Naoto Kan, però, ha anat més enllà i ha anunciat que estudiarà la possibilitat d'abandonar el pla per construir més centrals el 2030. Ho ha indicat el líder del Partit Comunista japonès, que ho explicat posteriorment en roda de premsa.

Es descarta ampliar el radi d'evacuació

Yukio Edano ha estat l'encarregat d'aparèixer davant l'opinió pública per explicar que, tot i que tindran en compte les dades sobre els nivells de radiació de la màxima autoritat en energia nuclear, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), que afirma que a 40 quilòmetres de la central hi ha una radiació excessiva. Malgrat això, no faran cas per ara a les seves recomanacions.

Edano ha explicat que l'Agència es basa en la contaminació detectada al sòl, mentre que l'executiu nipó considera, basant-se en mesuratges de la radiació a l'atmosfera, que no hi ha cap perill. D'altra banda, l'AIEA ha informat que la contaminació duplica els nivells permesos, tot i que també ha admès que hi ha incògnites i possibles variables sobre els mesuratges.

Així doncs, es manté l'evacuació en un radi de 20 quilòmetres de la central i hi ha la recomanació que la gent que estigui fins a 30 quilòmetres de distància marxin, si poden, de la zona, però no pas per les radiacions, sinó per les dificultat d'abastir-los d'aliments. Unes 200.000 persones van ser evacuades quan van entrar en vigor aquestes mesures preventives.

A la població d'Iitate, a 40 quilòmetres de la central, s'han detectat nivells de radioactivitat que són el doble dels que van portar a establir el perímetre inicial, però tot i això, el govern japonès no el vol modificar.

A la ciutat de Fukushima, a uns seixanta quilòmetres de la central nuclear del mateix nom, els carrers presenten un aire fantasmagòric, perquè els habitants no veuen gens clara la situació i no s'acaben de creure que no hi hagi cap perill.

El iode radioactiu supera més de 4.000 vegades el nivell permès


L'aigua contaminada a la zona de la central continua sent una de les principals preocupacions al Japó. La companyia responsable de la central, Tepco, treballa per drenar l'aigua extremament contaminada i que està embassada al voltant de quatre dels sis reactors de Fukushima, ja que la seva presència dificulta molt les tasques per aconseguir reactivar els sistemes de refrigeració.

Segons ha informat el director general de l'Agència de Seguretat Nuclear japonesa, s'han detectat uns índexs de iode radioactiu a les aigües pròximes a la central que superen 4.384 vegades el límit legal. És la xifra més alta des de l'11 de març, quan va començar l'alerta nuclear. El mateix responsable ha afegit, però, que no hi ha perill per a les persones.

Això fa pensar que la radiació s'està filtrant de manera continuada al mar, però no se sap quines són les vies de filtració.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut