Bilbao

Detingut el presumpte autor de la mort d'una treballadora d'un banc de Cambrils l'octubre passat

Una operació conjunta de diferents cossos policials amb participació dels Mossos d'Esquadra ha permès detenir el presumpte autor de la mort material d'una treballadora d'un banc de Cambrils a l'octubre de l'any passat. Es tracta d'un conegut hoteler de Castro Urdiales, a Cantàbria, de 41 anys i originari de la ciutat francesa de Bordeus. Segons han informat fonts policials, és d'un dels cinc membres d'una banda organitzada d'atracadors extremament perillosa detinguts en una operació que s'ha fet en diferents localitats biscaïnes i cantàbriques.

Actualitzat
L'Ertzaintza, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han treballat conjuntament en el desmantellament d'una banda d'atracadors establerta al País Basc i considerada la més important de les que hi ha actives actualment, tant pel nombre com per la gravetat dels delictes que se'ls atribueix. I és que els cinc detinguts, entre els quals hi ha el cap de la banda, estarien implicats en nombrosos atracaments comesos a tot l'Estat, sobretot al nord. Se'ls considera molt perillosos i sempre actuaven armats i per parelles.

Cau l'autor del tret, un conegut hoteler de Castro Urdiales

Entre els cinc detinguts, hi ha un dels individus que hauria comès un atracament mortal a Cambrils. Va ser el 25 d'octubre passat, a la sucursal del Banc Santander d'aquesta població. En el decurs de l'acció, Estela Calduch, treballadora de l'oficina de 25 anys, va rebre un tret al coll que li va provocar la mort gairebé immediata per dessagnament. Els atracadors van entrar-hi amb la cara descoberta, però amb perruques i barbes postisses, i van quedar gravats a les càmeres de seguretat. L'arrestat, a qui es considera l'autor material d'aquesta mort, és un conegut hoteler de Castro Urdiales, a Cantàbria, de 41 anys i originari de la ciutat francesa de Bordeus. Mentrestant, l'altre individu que va participar en aquest atracament continua desaparegut.

"El tràgic desenllaç els va obligar a hibernar"

Pel conseller d'Interior, Felip Puig, l'operació demostra "que cap crim queda impune i sense resposta". En una roda de premsa per explicar l'operació, Puig ha afegit, però, que arran de la mort d'Estela Calduch, els lladres van fer una "parada preventiva", en témer la pressió policial. Abans, la xarxa havia comès un mínim de 25 atracaments a diferents sucursals bancàries des del 2008, tot i que la policia no descarta que hagin estat responsables de més robatoris i que, en realitat, hagin estat operant des del 2005. Amb tot, es calcula que cometien un atracament al mes.

A banda dels cinc detinguts, hi ha dues persones més vinculades a la banda que en aquests moments són a la presó per altres delictes. El responsable d'Interior també ha explicat que els atracadors actuaven un cop al mes des del 2008, cosa que suma més de 25 atracaments, i que a Catalunya, la policia també els relaciona amb una acció en una oficina d'Ibercaja a Reus, al juliol del 2009.

Cambrils es presentarà com a acusació particular

L'Ajuntament de Cambrils ja ha anunciat que es presentarà com a acusació particular en el judici que es faci per aquest cas. Una regidora del consistori ha recordat que el cas va commocionar la població i que "el que volem és que tot el pes de la llei recaigui sobre aquests individus".

Primera operació amb quatre cossos policials

L'operació continua oberta i es desenvolupa a Bilbao, Portugalete i també a Castro Urdiales, a Cantàbria. S'han fet sis escorcolls en domicilis relacionats amb els delinqüents, quatre dels quals a Bilbao, i els altres dos a Portugalete i Castro Urdiales. Es tracta de la primera operació conjunta d'aquest tipus que porten les principals policies de l'Estat. L'han dirigit especialistes dels quatre cossos, que han treballat durant mesos des de les instal·lacions de l'Ertzaintza a Erandio, a Biscaia.

La investigació es va iniciar per petició del jutjat d'instrucció número 3 de Reus, arran de l'assassinat a Cambrils. Per això, els detinguts passaran en les pròximes hores a disposició judicial d'aquest jutjat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut