Tòquio

El primer ministre japonès assegura que el seu govern està en alerta màxima per la crisi nuclear

El primer ministre japonès ha avisat que el seu govern està en alerta màxima per afrontar la crisi nuclear que s'ha desencadenat a la central de Fukushima. Ho ha dit des del Parlament, l'endemà d'haver-se detectat plutoni a l'exterior dels reactors, i després d'una nova fuita de radiació.

Actualitzat
Els problemes a la central nuclear japonesa de Fukushima I estan lluny de solucionar-se i comencen a passar factura al govern del país. La troballa de plutoni, l'element més perillós per a la salut que es pot trobar en una central nuclear, ha obligat el primer ministre japonès, Naoto Kan, a fer-hi referència en la primera sessió de control al Parlament des del terratrèmol. El cap de l'executiu nipó ha reconegut que la situació "no permet abaixar la guàrdia", i que és incerta.

A la detecció de plutoni s'hi ha d'afegir una nova fuita d'aigua contaminada que hauria sortit de l'edifici nuclear. S'hauria filtrat en un tub de manteniment subterrani. Els operaris treballen per evitar que aquesta radiació arribi al mar.

Segons l'empresa gestora de la planta, TEPCO, les quantitats de plutoni detectades no són perilloses per a la salut humana, però el cas és que per primera vegada l'executiu ha buscat ajuda a l'exterior: ha demanat assessorament a empreses elèctriques franceses perquè l'ajudin a controlar l'altíssima radiació.

Precisament, aquesta mateixa setmana el president de França, Nicolas Sarkozy, visitarà el país i serà el primer líder internacional que trepitjarà el Japó després del terratrèmol i el tsunami.

El govern descarta nacionalitzar TEPCO

A tot plegat, s'hi han de sumar les informacions sobre una possible nacionalització de la companyia que gestiona la planta de Fukushima. Ho ha apuntat el principal diari japonès, el "Yomiuri", que assegura que seria una manera de tenir un control més directe del que hi passa i contribuir a pagar les despeses que l'accident generarà.

El portaveu del govern nipó, però, ja ho ha descartat. "En aquests moments, els organismes governamentals no estan pensant en una nacionalització, segons la informació que tinc. El primer que cal és que la companyia Tokyo Electric Power faci tot el possible per acabar amb l'accident i després la companyia ha de compensar les persones afectades. Això és el que ha de fer TEPCO. I això és el que el govern els obligarà a fer", ha assegurat Yukio Edano.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut