Imatge d'arxiu d'un helicòpter sobrevolant la central de Fukushima 1
Imatge d'arxiu d'un helicòpter sobrevolant la central de Fukushima 1
Tòquio

El Japó atribueix els alts nivells de radiació a Fukushima a la fusió parcial del nucli del reactor 2

El cap del gabinet de presidència del govern japonès, Yukio Edano, ha confirmat que els alts nivells de radiació a Fukushima són conseqüència de la fusió parcial del nucli del reactor 2, i ha demanat als evacuats d'un radi de 20 quilòmetres de la central que no hi tornin per a res. Per si això no fos poc, els responsables de la nuclear han confirmat que s'ha trobat aigua radioactiva al costat d'aquest reactor i que podria arribar al mar. D'altra banda, e govern del Japó també ha qualificat d'inacceptable l'error dels gestors de Fukushima a l'hora de mesurar els nivells de radioactivitat de la nuclear. Aquesta matinada hi ha hagut un altre terratrèmol, de 6,5 graus.

Actualitzat
L'elevada radioactivitat a la planta atòmica de Fukushima es deu a la fusió parcial del nucli del reactor 2, segons ha dit el cap del gabinet de la presidència del govern japonès, Yukio Edano. Aquesta elevada radiació ha obligat el govern nipó a demanar als evacuats en un radi de 20 quilòmetres de la nuclear que no tornin a casa ni per agafar les pertinences. A més, la radiació a la planta alenteix els treballs d'estabilització i es busquen mesures alternatives.

Aigua radioactiva

L'empresa responsable de Fukushima, Tepco, ha confirmat que s'ha trobat aigua radioactiva al costat del reactor 2 i que podria arribar al mar. L'aigua contaminada ha estat localitzada a una distància de 60 metres de l'oceà, en una canalització subterrània que porta a l'exterior de l'edifici.

Paral·lelament, Greenpeace ha alertat que a 40 quilòmetres de Fukushima, el monitor de radioactivitat es dispara al màxim i adverteix que la població també hauria de marxar d'aquesta àrea. Les autoritats nipones van evacuar la població fins a 20 quilòmetres de la planta atòmica i van recomanar de fer-ho a les persones que vivien a 30 quilòmetres de la central.

Error inacceptable"

El govern japonès ha qualificat d'inacceptable l'error dels gestors de la planta nuclear de Fukushima a l'hora de mesurar els nivells de radioactivitat. Aquest cap de setmana van dir que la radiació era 10 milions de vegades superior a l'habitual, i després ho van corregir per matisar que era 100.000 vegades més alta. Aquesta confusió sobre la radioactivitat al reactor 2 encara ha generat més desconfiança a l'executiu nipó.

Una rèplica més

Mentre, les rèpliques continuen. Aquesta matinada s'ha decretat una nova alerta de tsunami després que l'Agència Meteorològica japonesa ha registrat un altre terratrèmol, de 6,5 graus a l'escala de Richter. La nova rèplica ha passat a Miyagi, una de les zones devastades pel tsunami de l'11 de març. De moment no hi ha informes sobre danys i víctimes.

Pel que fa a les víctimes, les xifres oficials parlen de més de 10.000 morts, 16.000 desapareguts i un quart de milió de desplaçats vivint en refugis.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut