El candidat dels Verds, Winfried Kretschmann, en roda de premsa
Els Verds podrien assumir per primera vegada en la seva història el govern d'un land si aconsegueixen coalitzar-se amb els socialdemòcrates.
Berlín

L'efecte nuclear passa factura a la cancellera Angela Merkel, que perd el land de Baden-Württemberg

Cop a Angela Merkel. La política nuclear ha passat factura al partit de la cancellera alemanya en les eleccions que s'han fet aquest diumenge al land de Baden-Württemberg. La coalició liderada per la Unió Cristianodemòcrata (UCD) ha perdut el decisiu estat federal de Baden-Württemberg, al sud del país, on hi ha dues de les centrals nuclears més antigues d'Alemanya. Els resultats suposen un revés també per a la UCD, que governava al land des de 1957. Una aliança entre els Verds i els socialdemòcrates dirigirà ara l'estat federal.

Actualitzat
Els resultats finals de les eleccions celebrades a Alemanya confirmen la derrota de la coalició d'Angela Merkel que vaticinaven les enquestes. També els sondejos a peu d'urna fets públics per la primera cadena de televisió pública del país, ARD, en tancar els col·legis electorals. La cancellera alemanya ha perdut el poder del land de Baden-Württemberg, que a partir d'ara passarà a mans d'una aliança encapçalada pels Verds i els socialdemòcrates. Segons els resultats oficials, els Verds han obtingut un 24,2% dels vots, seguits de ben a prop pel Partit Socialdemòcrata, amb un 23,1%. La CDU d'Angela Merkel s'ha mantingut com a primera força política, amb un 39% dels vots, però els resultats han obert la porta a l'aliança entre els Verds i els socialistes, la coalició que aparta als cristianodemòcrates a l'oposició després de gairebé sis dècades al poder, precisament el que vaticinaven les enquestes electorals prèvies.

De fet, un cop tancats els col·legis electorals i abans de fer-se'n públics els resultats oficials, els líders triomfants dels Verds i els socialdemòcrates ja han anunciat que negociaran la formació de la coalició, mentre que el fins ara primer ministre de Baden-Württemberg, Stefan Mappus, admetia la derrota de l'aliança amb els sondejos a peu d'urna sobre la taula.

I és que l'alarma per la catàstrofe nuclear de Fukushima ha donat un gran impuls a la candidatura verda de Winfried Kretschmann, un ecopacifista de 62 anys que col·locarà els Verds al capdavant d'un land per primera vegada a la història.

A l'estat federal de Renània-Palatinat, a l'oest, on també s'han celebrat eleccions aquest diumenge, el partit socialdemòcrata ha perdut la majoria absoluta. El seu primer ministre i expresident socialdemòcrata, Kurt Beck, seguirà governant però en coalició amb els Verds.
Anar al contingut