Imatge de la sessió "El llibre d'autor" al Book Camp (Foto: Victòria Miró)
Imatge de la sessió "El llibre d'autor" al Book Camp (Foto: Victòria Miró)
Barcelona

Les biblioteques sense llibres

Les biblioteques del futur s'allunyen del paper. Els bibliotecaris han començat a pensar en tots els canvis que els plantegen les noves tecnologies i els llibres digitals. Quin serà el nou paper de les biblioteques? Tindran sentit com a edifici? N'han parlat al Book Camp, una trobada impulsada pels mateixos professionals al voltant del sector del llibre que s'ha celebrat al CCCB en el marc del festival Kosmopolis, la festa de la literatura amplificada. Les diverses xerrades que s'hi ha celebrat també han mostrat formes molt senzilles de digitalitzar els llibres, diverses Apps literàries i la recuperació del llibre com a peça única i objecte artístic amb els llibres d'autor.

Actualitzat
Als EUA hi ha cada cop més biblioteques que no tenen llibres. L'últim exemple és la Universitat de Texas a San Antonio, on el passat mes de setembre es va obrir una biblioteca sense cap llibre ni document imprès. I és que amb el llibre digital i els dispositius electrònics, la biblioteca deixarà de ser un contenidor de paper i d'intercanvi i préstec d'un objecte físic, el llibre, i la seva funció passarà a ser la de donar accés a un contingut durant un temps determinat. Aquest és l'escenari que ha plantejat Daniel Gil Solés durant el debat al "Cap a un futur sense llibres a les biblioteques?".

Per Gil, el canvi de paradigma que suposarà el llibre digital també planteja la pregunta sobre el sentit de la biblioteca. "Les biblioteques són edificis i com a tals són costoses", ha apuntat. La resposta, segons ha dit, l'ha donada Javier Celaya, soci fundador del portal Dosdoce i especialista en l'anàlisi del canvi d'hàbits en l'accés a la informació: "Les noves biblioteques han de ser llocs de creació, de valor afegit, i no tant d'intercanvi o préstec". Sobre la conversió de les biblioteques en centres culturals multidisciplinars, s'ha posat d'exemple la iniciativa de convertir-les en escenari d'obres de teatre, com ha fet la Biblioteca Nacional de Catalunya.

En aquest moment de reconversió, no obstant això, els bibliotecaris s'han queixat que les editorials encara els posen moltes traves a l'hora de distribuir llicències, i que sovint les biblioteques han optat per "fer-se els moderns" comprant dispositius mòbils, però que no deixen als usuaris endur-se'ls a casa ni compren llibres electrònics que tinguin drets.

Els bibliotecaris pensen que la funció d'emmagatzematge i digitalització dels recursos haurà de recaure en menys centres i més grans, com ho fa la Biblioteca de Catalunya amb el Padicat, però que les biblioteques sobreviuran com a espais físics per a l'ús que en vulgui fer la societat. "El cert és que a les biblioteques ja no s'hi va tant a llegir com a estudiar o treballar, però cada cop estan més plenes", han conclòs.

Però a banda d'aquesta sessió, el Book Camp, una trobada col·laborativa impulsada a través d'un wiki pels mateixos usuaris per debatre sobre les noves formes de llegir, crear i publicar obres literàries, també ha servit per donar a conèixer Apps literàries com "Alice in New York", la versió per a iPad2 del conegut conté "Alícia al país de les meravelles".



Mara Balestrini, experta en tecnologies mòbils, que ha assessorat els participants en el Book Camp sobre aquests programes per a mòbils amb vocació d'ajudar a la creació literària, també ha recomanat, pels amants de la poesia, una aplicació que ajuda a trobar una rima, el B-Rhymes. No obstant això, segons ha explicat per al 3cat24.cat, actualment hi ha moltes Apps que són mers contenidors de llibres digitalitzats, com classics, que com el seu nom indica permet baixar-te tots els llibres clàssics que ja no tenen drets d'autor, o també les més conegudes stanza, iBooks o kindle. En canvi, troba a faltar obres natives digitals, que s'hagin concebut des d'un inici per a aquests dispositius.


En una altra sessió, "Compartir no és robar", s'ha presentat el projecte BookLiberator, que permet digitalitzar els llibres fàcilment i sense danyar els originals. Es tracta d'una màquina acompanyada d'un programari lliure que et permet fotografiar totes les pàgines d'un llibre per després processar les imatges resultants i fer-ne arxius de fàcil ús en una varietat de formats.



Però pels amants del paper, també s'ha celebrat una sessió exclusivament sobre llibres en aquest format. Els autors dels blogs enlalunadesoria i unabibliotecaimaginaria han parlat sobre els llibres d'artista: llibres més pròxims a l'obra d'art que al llibre tal i com l'entenem, que poden ser peces úniques o seriades i que adopten diverses formes, per acabar fusionant el contingut amb el continent.

Amb debats com el del futur de les biblioteques, les possibilitats que obre la digitalització i el concepte del llibre d'autor, el Book Camp ha volgut apropar els seus participants als canvis que hi ha en el panorama del llibre i als reptes i oportunitats que es plantegen.
Anar al contingut