Barcelona

El Consell Assessor Econòmic avala el consens però recorda que cal prendre mesures

El Consell Assessor en matèria econòmica de la Generalitat defensa el seu informe com un punt de partida per vèncer la crisi. El seu president, Salvador Alemany, ha comparegut per explicar el document que han presentat al govern moments abans de l'inici de la cimera. Alemany assegura que no és un full de ruta, sinó un plec de propostes que s'han de consensuar. Tot i això, espera que la voluntat de pacte no aigualeixi els objectius. Alemany afirma que serà fàcil fer coincidir els objectius per combatre la crisi, però recorda que "si no canvien les coses no milloraran".

Actualitzat
El president de Consell Assessor per a la Reactivació de l'Economia i el Creixement (CAREC), Salvador Alemany, ha defensat el document que serveix de base per a la cimera anticrisi que se celebra al Palau de Pedralbes.

Des de les portes del palau, Alemany ha defensat el document com una eina per arribar a un consens. Assegura que apunta les qüestions prioritàries que ha d'afrontar l'economia catalana i ho fa amb contingut, no es limita a enumerar-los. En concret, Alemany ha citat l'ocupació, el finançament públic i privat, l'eficiència de les administracions i les mesures per recuperar la confiança.

El president del consell d'experts assegura que l'informe és un document fet des de la independència, transversal i que resumeix el pensament consensuat dels membres del consell. Ha afegit, a més, que l'objectiu no era crear un programa de govern sinó un document que facilités el debat.

Encara que en la cimera es decideixi no tocar els temes conflictius, com per exemple el contracte laboral únic, Alemany ha demanat que no s'oblidin aquestes necessitats i que s'hi continuï treballant. Recorda que l'objectiu és posar-se al nivell dels països amb economies més dinàmiques. Per això demana que no es vulgui combatre la crisi amb "mesures de curta volada" i recorda que "si no canvien les coses no milloraran".

Esperança d'acord de mínims

Els partits de l'oposició han arribat a la cimera amb voluntat d'entesa, pero els grups d'esquerres ja apunten que hi ha punts dificils d'assumir i poca concreció. El PP és de les formacions mes predisposades a arribar a una bona entesa.

El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, confia obtenir millors resultats que a la cimera de l'any passat, en què l'actitud de l'oposició, diu, ho va posar difícil. Llavors, CiU i el PP no van signar cap document perquè hi van trobar a faltar manca de concreció.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, està satisfet que el document abordi la fiscalitat. Assegura que en els últims dies hi ha hagut un canvi substancial en la visió del govern que ha retirat mesures que, segons Puigcercós, Esquerra no podia acceptar. Per tot plegat es mostra optimista i amb voluntat de canvi.

Des de CiU, Oriol Pujol confia arribar a acords que ajudin a reactivar l'economia.

La lider del PP, Alícia Sanchez-Camacho, que comparteix la majoria de receptes del comitè de savis, ha arribat amb bona predisposició. Tot just al contrari és el que pensen des d'Iniciativa. Diuen que són receptes massa liberals, de dificil consens, i a més, massa generiques.

Des de Ciutadans, Albert Rivera avisa el president Artur Mas que no plantegi la cimera com un xec en blanc de l'oposició cap a la seva politica economica.

Els agents socials, com acostuma a passar en aquests casos, tenen posicions enfrontades. Els sindicats rebutgen el document base que va presentar el comitè d'experts però afronten la cimera amb ànims de signar un acord de mínims a partir dels plantejaments del govern. El secretari general de Comissions Obreres, Joan Carles Gallego, creu que serà un èxit si en surt un compromís de continuar el diàleg.

Els empresaris, contràriament, creuen que el document de consell assessor per la reactivació econòmica es queda curt. Els líders de les patronals no han volgut fer cap declaració quan han arribat a aquesta cimera.

Pacte contra la crisi

El president de la Generalitat, Artur Mas, busca al Palau de Pedralbes un pacte transversal amb mesures de reactivació econòmica basat en cinc punts: la simplificació administrativa, l'impuls a les infraestructures, mesures que afavoreixin la solvència de les empreses, un nou pacte fiscal i l'encàrrec d'estudis sobre la flexibilitat en el mercat laboral.

Es descarta proposar un contracte laboral únic o el copagament en educació, sanitat o justícia. El president i el seu equip han mantinguts contactes d'última hora, a diferents bandes, per mirar de salvar aquesta cimera anticrisi amb un pacte de mínims, després que les propostes plantejades pels anomenats savis del consell assessor han causat malestar entre els grups de l'esquerra.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut