Imatge d'arxiu d'una multitud de rebels libis a Tubruq. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu d'una multitud de rebels libis a Tubruq. (Foto: Reuters)
Trípoli

Els rebels libis diuen que volen una democràcia laica i que respectaran els contractes petroliers

Una delegació del Consell Nacional Transitori interí de Líbia ha dit a París que l'objectiu dels rebels és establir una democràcia laica que respecti els contractes petroliers concedits per Moammar al-Gaddafi. El cap de la delegació, Ali Zeidan, ha dit als periodistes que els rebels podrien superar les forces de Gaddafi en deu dies si la coalició aliada continua els seus atacs. D'altra banda, el Consell Nacional Transitori ha negat que Mahmud Yabril hagi estat designat president d'un govern provisional dels rebels i ho ha atribuït a un malentès de la cadena Al-Jazeera.

Actualitzat
Ali Zeidan ha dit que "volem que l'eliminació del règim de Gaddafi sigui obra dels mateixos libis", afegint que volia que la comunitat internacional entrenés i armés els combatents rebels. "El desig de tot el poble libi és que Gaddafi sigui capturat viu i que se'l jutgi per tots els seus crims contra la humanitat".

Mansour Saif al-Nasr, portaveu europeu dels rebels, ha dit que els rebels volem que la coalició continuï el bombardeig dels tancs de Gaddafi i de la seva artilleria pesant per facilitar el seu camí de tornada cap a l'oest. Una vegada que el territori libi sigui "alliberat", el Consell Nacional donaria pas a una Assemblea Constituent que redactaria una Constitució per establir un estat democràtic i laic.

Al Nasr, que ha estat a l'exili des de la revolució de Gaddafi del 1969, ha dit que les eleccions serien "lliures i transparents". Pel que fa a les companyies petrolieres estrangeres, que tenen milers de milions de dòlars d'actius en joc a Líbia, ha dit que no han de tenir por. "Respectarem els acords signats amb altres països, però sens dubte tindrem una especial consideració cap als països que ens han ajudat".

Rebels libis neguen haver cosntituït un govern interí

El Consell Nacional Transitori interí de Líbia ha negat que Mahmud Yabril hagi estat designat president d'un govern provisional dels rebels, tal com havia informat el canal qatarià Al-Jazeera. El portaveu del Consell, Abdelhafiz Llars, ha dit en una roda de premsa a Bengasi que s'ha tractat d'"un malentès" i que el mateix Yabril ha estat el primer sorprès en assabentar-se de la notícia.
Anar al contingut