Menorca

Conills gegants de fins a 15 quilos van viure a Menorca fa 5 milions d'anys afavorits per la manca de depredadors

Una recerca de l'Institut Català de Paleontologia sobre la importància de la insularitat en l'evolució de les espècies conclou que, fa 5 milions d'anys, van viure a Menorca conills gegants que pesaven fins a 15 quilos. Una mida afavorida per la manca de depredadors de l'illa, que era un ecosistema aïllat. A més, el conill gegant de Menorca, per exemple, com que estava exposat a menys perills, no tenia l'oïda tan aguditzada com els conills del continent i tampoc podia saltar.

Actualitzat
Aquests conills gegants, el "Nuralagus Rex", van viure a Menorca fa 5 milions d'anys afavorits per la manca de depredadors de l'illa, segons revela una recerca de l'Institut Català de Paleontologia sobre la importància de la insularitat en l'evolució de les espècies. L'estudi, que publica la revista "Journal of Vertebrate Paleontology", assenyala que, sense risc de depredadors, els animals grans tendeixen a fer-se petits per ser més competitius i els petits a fer-se grans. Una conclusió que també constataria la presència a les Balears de fòssils d'ovins nans, tortugues gegants o la presència actual d'espècies "amb una extraordinària capacitat d'estalviar energia", com aus i insectes que no volen, locomoció terrestre lenta, taxes metabòliques baixes i cervells i òrgans sensitius petits.

El conill gegant de Menorca, que pesava entre 12 i 15 quilos, no podia saltar i es movia amb els palmells de la mà. A més, com que estava exposat a menys perills, no tenia l'oïda tan aguditzada com els conills del continent. I és que tenia un conducte auditiu exterior molt petit. Característiques contràries als conills actuals, amenaçats per vertebrats i aus que els obliga a ser ràpids i a tenir els sentits molt aguditzats.

El "Nuralagus Rex", a més, com que tenia un cos més gran, podia retenir més greix i filtrar més nutrients als intestins.


Anar al contingut