Barcelona

Els productes japonesos que es venen a Catalunya es van importar abans de la crisi nuclear

El Ministeri de Sanitat ha anunciat controls específics per als productes que arribin del Japó, davant de la preocupació perquè puguin estar contaminats amb radiació. Els productes japonesos representen un 0,01% del total, una quantitat molt baixa en el gruix de les importacions. A Catalunya arriben cada any unes 300 tones d'aliments, la majoria productes preparats. Els productes triguen uns 40 dies a arribar en vaixell des del Japó, de manera que els aliments que hi ha ara a la venda no tenen cap tipus de perill.

Actualitzat
Els productes que més s'importen del Japó són salsa i pasta de soja, sake, condiments diversos, algues o gingebre. Les empreses que s'hi dediquen manifesten la seva precupació perquè es produeixi un descens de les vendes. Francisco Javier Rodríguez, de Cominport, afirma que ells no "importen cap producte fresc, que és on hi podria haver perill. Tots els productes que importem són manufacturats, congelats o envasats".

Els restaurants també han notat la inquietud dels clients, que fan més preguntes sobre la procedència dels aliments. Yukihiko Shidara, xef del restaurant Icho de Barcelona, ha assegurat que compren al Japó "condiments, salsa de soja, pasta, etc.". Els productes frecos com el peix, la carn o les verdures els compren aquí.

Per garantir la seguretat dels productes que vagin arribant, el comitè permanent de la cadena alimentària de la Unió Europea ha decidit fer controls de tots els productes que vinguin del Japó. S'analitzaran els nivells de radioactivitat tant dels aliments d'origen vegetal o animal com dels pinsos. A Espanya es prendran mostres dels aliments als 42 punts d'inspecció fronterers que hi ha.

El Japó ha aturat la comercialització d'espinacs, llegums i llets fresca de prefectures pròxims a la central de Fukushima. També ha recomanat a la població d'aquestes zones no beure aigua de l'aixeta.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut