Santiago de Xile

Obama insisteix a cedir el comandament de l'operació a Líbia al més aviat possible

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha confirmat des de Xile, on és de visita oficial, que el seu país renunciarà "en els pròxims dies" al paper dominant en la intervenció militar estrangera sobre Líbia. Serà quan les defenses antiaèries del règim de Moammar al-Gaddafi quedin inutilitzades. Obama ha reiterat la posició del seu govern: que Gaddafi marxi del país.

Actualitzat
Els Estats Units transferiran el comandament de l'"operació Odissea de l'Alba" a altres membres de la coalició. Així s'expressava el president nord-americà, que no ha volgut detallar qui en prendrà el relleu. "La situació canvia sobre el terreny. La rapidesa d'aquesta transferència del comandament es decidirà per recomanació dels nostres oficials sobre el terreny, quan considerin que la primera fase de la missió s'ha completat".

Obama considera que l'OTAN "s'implicarà de manera coordinada, atesa l'extraordinària capacitat que té aquesta institució". Fins ara, els Estats Units ha llançat prop de 150 míssils creuer contra objectius libis des que va començar l'operació dissabte passat.

La missió "es produeix amb el suport d'un mandat internacional del Consell de Seguretat de l'ONU que se centra específicament en l'amenaça humanitària que el coronel Gaddafi representa pel seu poble". "No només ha comès assassinats de civils, sinó que també ha amenaçat de perpetrar-n'hi més", ha declarat Obama.

La resolució 1973 del Consell de Seguretat de l'ONU només preveu la protecció de la població civil mitjançant una zona d'exclusió aèria i l'atenció humanitària de la població.

Encara que l'operació ha suscitat crítiques per part de la Lliga Àrab o de líders com el primer ministre rus, Vladímir Putin, Obama ha remarcat que no es penedeix d'haver donat l'ordre d'intervenir.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut