Fukushima

L'electricitat ja s'ha restablert a la sala de control del reactor 3 de Fukushima

Els sis reactors de la nuclear japonesa de Fukushima ja tenen instal·lats els cables per rebre electricitat, un element bàsic per aconseguir refrigerar-los i evitar una fuita massiva de radioactivitat. Al reactor 3, l'electricitat s'ha restablert a la sala de control. És un pas important per poder reactivar el sistema de refrigeració, operació que es podria allargar un o dos dies. D'altra banda, una rèplica de 6,3 graus ha sacsejat el Japó. L'epicentre s'ha situat davant les costes de Fukushima a una profunditat de deu quilòmetres i també s'ha sentit a Tòquio.

Actualitzat
Els enginyers de la central de Fukushima han aconseguit aquest dimarts instal·lar els cables per fer arribar l'electricitat als 6 reactors de la planta atòmica. Això és una bona notícia perquè vol dir que tots els reactors de la nuclear greument malmesa pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març podran rebre electricitat, imprescindible per refrigerar-los.

Un portaveu de l'Agència de Seguretat Nuclear Japonesa ha dit que els reactors 3 i 4 ja tenen els cables instal·lats, mentre que l'1 i el 2 i el 5 i el 6 ja tenien els cables connectats des de feia dies. A més, al reactor 3 s'hauria aconseguit restablir l'electricitat a la sala de control, pas molt important per tornar a posar en funcionament el sistema de refrigeració. La mateixa agència ha explicat que "ara tenim una línia que condueix als distribuïdors dels reactors però encara hem de comprovar un per un els equips abans que es puguin posar en servei". Malgrat aquest avenç, els responsables de Fukushima alerten que la situació continua sent extremament greu.

Preocupació per les piscines

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ha reconegut una millora de la situació en els últims dies a la central de Fukushima, però la situació continua sent "molt seriosa". Graham Andrew, un dels assessors tècnics de l'organisme, s'ha mostrat preocupat per la situació de les piscines on s'emmagatzemen els residus nuclears als sis reactors, que van quedar molt malmeses pel terratrèmol i el posterior tsunami.

La situació és especialment delicada al reactor 4, on no hi ha dades precises sobre el nivell de l'aigua de les piscines ni tampoc de la temperatura dels residus que hi ha. Una temperatura massa elevada pot fondre el material i la falta d'aigua pot provocar que s'escampin residus radioactius a l'atmosfera.

La radiació és precisament el segon motiu de preocupació. L'AIEA n'ha registrat nivells elevats a prop de la central. A Fukushima i a altres localitats japoneses, les dosis de radiació oscil·len entre els 0,8 i els 9,1 microsieverts per hora. Com a mesura orientativa, cal tenir en compte que una radiografia de tòrax equival a un microsievert. Una exposició d'uns 1.000 microsieverts per any està considerada com el màxim pels éssers humans.


Els tècnics han tornat a Fukushima després de ser evacuats

Les columnes de fum que aquest dilluns van obligar a aturar temporalment la feina dels enginyers a la planta nuclear japonesa de Fukushima I són aquest matí imperceptibles als reactors 2 i 3 i, per això, la companyia elèctrica TEPCO ha reprès les tasques per connectar els circuits de refrigeració al corrent. Els enginyers hi han tornat després de ser evacuats pel fum que sortia dels reactors 2 i 3. El govern nipó, les agències internacionals i TEPCO coincideixen en l'anàlisi sobre la situació: continua sent molt greu, però s'avança.

Radiació al mar i als aliments

La preocupació de les autoritats també se centra en l'impacte de la radiació en el medi ambient i els aliments, tot i que el govern japonès assegura que no hi ha perill per a la salut de les persones. 

Les substàncies radioactives s'han detectat en mostres d'aigua de mar recollides dilluns a uns 100 metres al sud del reactor 1 de la central de Fukushima, ha explicat l'empresa TEPCO. Les autoritats també han detectat restes de radioactivitat als espinacs, els llegums i la llet fresca procedent de quatre prefectures pròximes a Fukushima i n'han prohibit la comercialització.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut