Marine Le Pen, durant el congrés anual del Front Nacional
El Front Nacional de Marine Le Pen augmenta però es queda com a tercera força.
Paris

El partit d'extrema dreta Front Nacional, de Marine Le Pen, obté el 15% dels vots a les eleccions cantonals franceses

Els resultats del Front Nacional en la primera volta de les eleccions cantonals franceses d'aquest cap de setmana, amb el 15% de vots, han tornat a posar sobre la taula l'ascens que viu l'extrema dreta a França. El Front Nacional passa, per tant, a la segona volta d'aquestes eleccions. La política antiimmigració, i en alguns caos anti-Islam, ha guanyat impuls entre els votants que, desil·lusionats amb els seus governs i amoïnats pels seus mitjans de subsistència en una època d'austeritat econòmica, recorren als partits populistes.

Actualitzat
A França, parlar de l'extrema dreta és parlar del Front Nacional de Jean Marie Le Pen. Gairebé quaranta anys després de crear el partit, és la seva filla, Marine Le pen, qui n'ha assumit el lideratge. Amb un discurs xenòfob i populista que ha arrelat en algunes zones obreres empobrides del país, Marine Le Pen encapçala els sondejos de cara a les presidencials de l'any que ve.

Els resultats del Front Nacional en la primera volta de les eleccions cantonals franceses d'aquest cap de setmana, amb un 15% de vots, tornen a posar sobre la taula l'ascens que viu l'extrema dreta a França. Curiosament, entre les zones on hi ha hagut un major creixement del Front Nacional ha estat a la Catalunya Nord.

Els moviments d'extrema dreta han recollit el suport d'una part de la població local a d'altres llocs d'Europa, aixo sí, amb particularitats a cada país. Per exemple a Anvers, municipi principal de Flandes, un ciutat universitària, dinàmica, un de cada tres habitants vota l'extrema dreta.

Altres països

Ara bé, hi han països, com Anglaterra, que malgrat que fan molt soroll l'extrema dreta no aconsegueix fer ombra als partits tradicionals. A Alemanya o Rússia també és dificil que arribin al poder, però sí que és cert que en el segon cas hi ha un nacionalisme creixent que tendeix cada cop més cap a posicions radicalment xenòfobes.

Però hi ha altres països, com Itàlia, que els partits d'extrema dreta sí que toquen poder. La Lliga Nord, aliat de conveniència del partit del primer ministre, Silvio Berlusconi, és contrària a la política europea, a l'euro i sobretot a la immigració, sigui interna o externa.
Anar al contingut