Fukushima

Desallotgen els treballadors de Fukushima en detectar-se fum als reactors 2 i 3

Segona evacuació de la central nuclear de Fukushima des de l'inici de la crisi. El fet que hagi començat a sortir fum del reactor 3, el més afectat, ha fet que es prengués la decisió de desallotjar temporalment els treballadors de la zona de manera preventiva. Poc després també s'ha vist fum sortint del reactor 2. El govern nipó ha assegurat, però, que el nivell de radiació no ha augmentat. Els tècnics haurien aconseguit connectar finalment cables elèctrics amb els sis reactors de la central de Fukushima i haurien començat a bombejar aigua per evitar el sobreescalfament de les barres del combustible nuclear, segons informa l'agència Reuters.

Actualitzat
La notícia de la nova evacuació de personal a la central nuclear de Fukushima ha arribat uns quants minuts després que el reactor número 3 de la planta ha començat a treure fum gris. Tot i el fum, que ha deixat de sortir al cap d'una estona, l'executiu nipó, a través del seu portaveu, Yukio Edano, ha assegurat que els mesuratges indiquen que no hi ha augmentat el nivell de radioactivitat.

De fet, s'investiga l'origen del fum; sortia de la zona de la piscina, però no se sap si provenia del seu interior. Un portaveu de l'empresa que gestiona la planta de Fukushima ha informat que la pressió del reactor no ha variat, i que no s'ha sentit cap explosió. També ha descartat un curtcircuit per electricitat.

També al reactor 2


També s'ha detectat la presència de fum al reactor 2 de Fukushima, en aquest cas, però, de color blanc. N'ha informat l'Agència de Seguretat Nuclear japonesa, que també ha explicat que surt de la part posterior de l'edifici on es troba el reactor, però que de moment no se'n sap l'origen.

Tot plegat ha estat poc després que el primer ministre, Naoto Kan, ha assegurat en declaracions a una agència japonesa que la situació a la planta segueix una "millora lenta però constant". I és que només dos dels sis reactors de la planta estan encara sense subministrament.

Segons ha informat l'empresa operadora de la central, són justament el 3 i el 4 els que més preocupen les autoritats. Els treballadors hi han estat ruixant tones d'aigua amb camions cisterna per intentar rebaixar la temperatura de les piscines de combustible.

L'objectiu, recuperar els sistemes de refrigeració

A aquests esforços s'hi sumen els intents de restablir el subministrament elèctric a la central nuclear de Fukushima. Els tècnics que hi treballen han aconseguit connectar els cables d'alimentació als sis reactors i hi han començat a bombejar aigua per refredar el sobreescalfament de les barres de combustible nuclear, segons informa l'agència Reuters.

En les pròximes hores també s'espera recuperar la il·luminació de les sales de control i els mecanismes per mesurar la radiació.

Confiança de l'AIEA

El director general de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), Yukiya Amano, ha assegurat que tot i que la situació a la central nuclear de Fukushima continua sent "molt greu", "no tinc dubtes que aquesta crisi se superarà de manera eficaç". Ho ha assegurat després de la reunió extraordinària mantinguda per aquest organisme per analitzar la crisi nuclear del Japó.

Amano ha destacat la "immensa valentia" dels operaris que estan treballant a Fukushima i ha confiat que el govern japonès "atendrà adequadament" la preocupació de l'opinió pública" pel que fa als nivells de radiació.

Mentrestant, l'altra gran preocupació és la contaminació als aliments. S'ha detectat el triple de iode del normal a l'aigua corrent, i el govern nipó ha prohibit la venda de llet i espinacs procedents de la zona per les restes de radioactivitat detectades.

Deu dies després del terratrèmol i el tsunami, l'últim balanç de víctimes parla de més de 8.600 morts i 13.200 desapareguts.


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut