Tòquio

El Japó anuncia que Fukushima 1 serà desmantellada

"Fukushima 1 no està en condicions de tornar a funcionar." Així ho ha expressat el portaveu del govern japonès, Yukio Edano, que considera que la situació actual de la central aconsella prendre mesures per al seu tancament definitiu. Tanmateix, aquesta és una decisió que no correspon únicament a l'executiu nipó sinó també a la companyia privada que administra l'anciana planta, la Tokyo Electric Power (TEPCO).

Actualitzat
Més de 300 tècnics lluiten contrarellotge per mirar de refredar els reactors nuclears que van quedar privats dels mecanismes de refrigeració després de l'impacte del tsunami, que ja s'ha cobrat més de 15.000 víctimes.

Actualment, el reactor número 3, alimentat per plutoni altament tòxic, concentra la major part dels esforços de contenció. Després que cinc camions de bombers hi van llançar tones d'aigua la seva situació ha estat estabilitzada, fet que ha alimentat els ànims dels treballadors del complex. Dilluns o dimarts, s'espera poder arribar al reactor número 4.

Fukushima representa la pitjor crisi nuclear des de Txernòbil, l'any 1986, encara que els responsables de la crisi creuen que "la situació va millorant pas a pas", ha remarcat Tetsuro Fukuyama, subsecretari del gabinet nipó. Paradoxalment, la solució adoptada a Txernòbil per contenir la radiació, fent servir un sarcòfag de sorra i ciment, es va perfilant com la més adequada per resoldre la crisi de Fukushima, un cop els enginyers aconsegueixin refredar-ne els reactors.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut