Gandesa

Els dos exresponsables d'Ascó I imputats per la fuita de partícules del 2007 es neguen a declarar davant del jutge

Els dos primers imputats per la fuita de partícules radioactives, al novembre del 2007, a la central nuclear Ascó I -el llavors director i el cap del Servei de Protecció Radiològica- han anat fins als jutjats de Gandesa on estaven citats a declarar com a imputats en el cas. Però s'han negat a fer-ho fins que es presentin les proves pericials i la documentació del cas. Tots dos estan imputats per presumptes delictes d'exposició a radiacions ionitzants per imprudència, delicte ecològic genèric, delicte contra la seguretat en el treball i delicte de falsedat documental. Aquest divendres, 25 de març, hi han de declarar els altres dos imputats: el cap de l'explotació i l'inspector resident titular del Consell de Seguretat Nuclear durant la fuita. Tots es podrien enfrontar a penes de presó de fins a setze anys.

Actualitzat
Els dos exresponsables de la central nuclear d'Ascó no han volgut declarar davant la jutge de Gandesa i han demanat fer-ho quan es presentin les proves pericials i la documentació del cas.

La jutge de Gandesa ha obert diligències prèvies als quatre imputats arran de la denúncia que va presentar la Fiscalia de Tarragona després d'una investigació de més de dos anys. En la interlocutòria, la jutge reclama a l'exdirector de la central còpies de procediments i manuals de la nuclear, una còpia de l'informe radiològic ambiental dels anys 2007 i 2008 i la relació de tots els treballadors -els fixos i els eventuals- de la central i també de les empreses que treballen a la instal·lació, i que han treballat a la nuclear des de l'accident de les partícules.

La jutge també ha acordat obrir un procés paral·lel davant la possibilitat que s'hi personin possibles perjudicats per la fuita. Així mateix, s'informarà de l'obertura de diligències prèvies a l'entitat ecologista Greenpeace i al secretari general d'ICV, Joan Herrera, ja que tots dos van presentar denúncia per la fuita radioactiva davant de la Fiscalia de Tarragona, per si es volen personar en la causa com a perjudicats o denunciants.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut