Egipte

Participació massiva a Egipte en el referèndum sobre la reforma de la Constitució

Dia per a la història a Egipte, cinc setmanes després de la renúncia forçada de Mubarak. Aquest dissabte s'ha celebrat un referèndum en què 45 milions d'egipcis han pogut votar per reformar la Constitució i s'han mobilitzat massivament. Un grup d'islamistes ha intentat agredir un dels possibles candidats a les futures eleccions presidencials, Mohamed el-Baradei.

Actualitzat
Els egipcis han anat massivament aquest dissabte a les urnes per votar en un referèndum l'esmena de la Constitució del país, vestigi del règim de l'expresident Hosni Mubarak. "Aquesta és la primera vegada que voto. He sortit al carrer per donar suport al canvi", ha declarat Mona Farahat, de 65 anys, després de votar en un col·legi del barri cairota de Maadi. "És una experiència fantàstica. Està tot molt organitzat. Per primera vegada veig moltes dones que vénen a votar", ha dit en declaracions al diari egipci "Al-Masry al-Youm".

"El nombre [de votants] és excepcionalment alt. Les dues últimes hores hem tingut més d'un miler de votants", ha assegurat un dels participants en les taules de votació, Saber Issa Mohammad, professor en un altre barri del Caire, Shubra. "La gent ve perquè creu que el seu vot propiciarà el canvi i hi volen participar", ha dit.

Els votants del "sí" a la reforma constitucional assenyalen l'estabilitat i el lliurament del poder als civils com a principal motivació. "Sóc dels qui no pot esperar per tenir estabilitat. Vull que els militars se'n vagin. Volem un estat civil. Ja n'hi ha prou de governants militars. Els hem tingut durant molt de temps i hem après que mai escolten els altres", ha declarat Amira al-Saied, votant de 36 anys.

Els partidaris del "no" advoquen per la redacció d'una nova Constitució i temen la tornada de les velles elits polítiques. "Volem una nova constitució. No hem fet una revolució per no tenir una constitució nova. No volem ni els Germans Musulmans ni el Partit Nacional Democràtic [de Mubarak]. Volem partits joves i nets", ha dit Nahed al-Gabaly des del barri de Dokki.

Les esmenes han estat formulades pel Comitè per a la Reforma Constitucional, que ostenta el poder des de la dimissió de Mubarak i que va ser designat pel Consell Suprem de les Forces Armades, les quals inclouen la limitació dels mandats presidencials.

De moment, no és clar quin pot ser el resultat de la consulta, després que un sondeig fet la setmana passada per un organisme nacional va apuntar que el 59% dels egipcis rebutgen les esmenes proposades. Un dels motius per a aquest rebuig es deu al fet que la consulta no permet pronunciar-se sobre cadascuna de les sis esmenes introduïdes, sinó de manera global.

Què es vol canviar?

El referèndum es fa per canviar els articles 75, 76, 77, 88, 93, 139 i 148 i derogar el 179, per tal de limitar a vuit anys, entre altres coses, la durada del mandat del cap d'Estat i modificar els requisits per ser candidat presidencial. Per l'analista del Centre d'Estudis Estratègics Al-Ahram Iman Ragueb, aquestes reformes són "un canvi cosmètic" de la Constitució i no representen les demandes de la revolució: "Aquestes esmenes no representen un canvi de debò en el sistema polític egipci i només s'han fet amb vista al procés electoral". A més, ha assenyalat que la Constitució de 1971 atorga "enormes poders" al cap d'Estat i ha afegit que els articles relacionats amb aquest aspecte no s'han esmenat.

Agressió contra El-Baradei

Tot i que la jornada s'ha desenvolupat amb pocs incidents, l'exdirector general de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA) Mohamed el-Baradei ha estat agredit quan es disposava a votar la reforma constitucional en un centre electoral al Caire per una multitud que l'ha empès i que ha llançat pedres contra el seu vehicle quan abandonava la zona. "No et volem, no et volem", han cridat els joves, que han impedit a El-Baradei accedir al centre electoral. El-Baradei ha estat empès quan s'ha incorporat a una de les cues per a la votació i quan ha tornat al seu vehicle els joves li han llançat pedres.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut