José Luis Rodríguez Zapatero i Ban Ki-moon a La Moncloa (Foto: EFE)
Zapatero i Ban Ki-moon, en la conferència de premsa després de reunir-se a La Moncloa (Foto: EFE)
Madrid

Espanya s'afegeix a la missió a Líbia i ofereix les bases de Rota i Morón

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat en una declaració conjunta amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que participarà en la missió internacional a Líbia. El president espanyol també ha dit que sol·licitarà l'autorització del Congrés dels Diputats perquè determini el paper que han de tenir les forces armades espanyoles en la missió internacional que s'engegarà per protegir la població civil a Líbia. Rodríguez Zapatero compareixerà dimarts al Congrés dels Diputats per demanar l'autorització per participar en aquesta intervenció militar.

Actualitzat
Zapatero també ha disposat la participació de mitjans navals i aeris i ha autoritzat l'ús de les bases espanyoles de Rota, a Cadis, i Morón de la Frontera, a Sevilla, per part de l'OTAN i de les forces dels Estats Units si és necessari. Zapatero ha qualificat la resolució aprovada pel Consell de Seguretat de l'ONU d'"històrica" i ha dit que obre la porta a l'establiment d'una zona d'exclusió aèria.

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha instat les autoritats líbies a "cessar immediatament les hostilitats" i aplicar tots els termes de la resolució aprovada pel Consell de Seguretat. Afirma que aquests atacs són una violació dels drets humans i les lleis internacionals, i ha advertit que "aquells que han participat en aquests crims n'haurien de passar comptes". També ha demanat que la comunitat internacional segueixi parlant "unànimement".

Tant el cap de l'executiu espanyol com el secretari general de les Nacions Unides han confirmat que aquest dissabte participaran en la reunió convocada pel president francès, Nicolas Sarkozy, a París per abordar la missió internacional a Líbia, a la qual assistiran dirigents europeus i de països àrabs i africans.
Anar al contingut