Barcelona

Haruki Murakami, Premi Internacional Catalunya 2011

L'escriptor japonès Haruki Murakami s'ha convertit en un fenomen de culte a mig món arran dels seus llibres i en un guru per a milions de joves, a banda de fenomen de vendes. Ara la Generalitat ha decidit concedir-li el XXIII Premi Internacional Catalunya, que atorga anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics i humans arreu del món. El portaveu del jurat, Xavier Rubert de Ventós, ha definit Murakami com un pont literari entre Orient i Occident. Murakami va obtenir l'èxit amb la seva novel·la "Tòquio blues", on reflectia l'angoixant solitud dels protagonistes. Precisament, el mateix Murakami és una persona solitària que limita les seves aparicions en públic i fa una vida espartana i allunyada de la gent.

Actualitzat
Fa dos anys, centenars de lectors feien cua a Barcelona per veure de prop Haruki Murakami. Molts es van quedar al carrer. Aquell dia, les càmeres tampoc no van poder enregistrar l'escriptor japonès. Trobar imatges de Murakami és difícil perquè les seves aparicions públiques són comptades. L'autor nipó s'ha convertit en un fenomen de culte a mig món i en un guru per a milions de joves.

Però Murakami no vol pagar cap preu per la seva popularitat. És una persona solitària que va tancar el club de jazz que regentava de jove perquè havia de donar conversa als clients.

Nascut a Kioto el 1949, Murakami explica que, als 30 anys, va decidir que seria escriptor mentre mirava un partit de beisbol. L'èxit li va arribar aviat amb la publicació de "Tòquio blues".  D'aquest llibre se'n va fer una pel·lícula que reflectia l'angoixant soledat dels protagonistes. Occident es va rendir a Murakami. Però al seu país li van recriminar la poca connexió amb la tradició literària japonesa. Al Japó, explica Murakami, s'hi sentia com un estranger, malgrat que ara hi torna a viure després d'haver-ne marxat durant uns anys.

Per escriure el seu darrer llibre, "1Q84", Murakami ha seguit la seva espartana rutina habitual. Consisteix a llevar-se a les quatre de la matinada, escriure unes hores i després sortir a córrer o a nedar per preparar maratons i triatlons, unes activitats que sempre fa tot sol.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut