La central nuclear de Fukushima després del tsunami que la va arrasar. (Foto: EFE)
La central nuclear de Fukushima després del tsunami que la va arrasar. (Foto: EFE)
Japó

Fukushima aconsegueix fer funcionar una de les bombes d'aigua i treballa per reconnectar-se al corrent

Els operaris que treballen a la central nuclear de Fukushima, al Japó, han aconseguit que funcioni una bomba d'aigua d'un dels sis reactors de la central. Això vol dir que poden començar a refredar-lo i evitar que empitjori la situació a la central. De fet, confien que en breu restabliran el corrent elèctric a quatre dels reactors i que els altres dos que queden tindran electricitat diumenge. Són bones notícies després que el nivell de l'accident pugés un grau en l'escala de risc nuclear. Ara està al nivell 5. La companyia que gestiona la planta ha incrementat el límit de radiació al què s'exposen els treballadors per evitar una catàstrofe en un país que ja compta en 7.000 els morts del terratrèmol i el tsunami.

Actualitzat
A Fukushima s'ha aconseguit, de moment, que la situació no empitjori. Els últims treballs han pogut recuperar una de les bombes de refrigeració. Per tant, hi ha un dels reactors que millora per moments. S'espera que a poc a poc el corrent vagi arribant a la central i es puguin posar en funcionament la resta de bombes. D'aquesta manera podrien refredar el material radioactiu amb aigua.

Aquesta pla és una de les últimes esperances per estabilitzar la refrigeració dels reactors. Si no s'aconsegueix, l'última opció serà sepultar la central amb ciment i sorra per evitar una fuita radioactiva.

El govern japonès reconeix que l'accident de la central s'ha agreujat i ja no queda gaire marge de maniobra. El grau d'alerta per risc de contaminació nuclear ha pujat de 4 a 5 sobre una escala de 7. El risc és tan gran que els treballs per refredar els reactors amb aigua continuen, sobretot al reactor número 3, on no se sap si el combustible nuclear gastat, en part compost per plutoni, estaria exposat a l'aire.

De moment, la companyia que gestiona la planta ha anunciat que incrementarà el límit de radiació al què s'exposen els treballadors, tot i el risc per la seva salut, en un intent de millorar la crítica situació.

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica ha fet controls a Tòquio per comprovar si hi havia partícules de cesi 137 i iode 131, dos radionúclids molt perillosos, i aparentment no n'han trobat. Tot i això, es mantenen les evacuacions d'estrangers a l'aeroport de Narita davant el temor d'exposar-se a radiació nuclear.

Més de 7.000 morts

Mentrestant, continuen també les feines d'evacuació dels damnificats. Els morts superen els 7.000 i hi ha 10.900 desapareguts pel terratrèmol i el tsunami. Els efectius de rescat calculen que unes 530.000 persones s'amunteguen als campaments provisionals.

El primer ministre Naoto Kan ha ofert a l'oposició que entri a formar part del govern per impulsar polítiques de reconstrucció a la zona devastada pel tsunami.

En alerta també l'economia

L'economia japonesa també es mira amb preocupació. En una acció conjunta amb els seus socis del G-7, el país ha acordat intervenir el ien per primera vegada en més de 10 anys. Una divisa massa forta podia perjudicar encara més l'economia, ja prou malmesa per la catàstrofe.

La frenada a la producció a diversos sectors ha estat molt brusca. Una paràlisi que ara amenaça d'encomanar-se més enllà de l'arxipèlag. Es dóna per fet que la falta de components fabricats al Japó trastocarà els plans de factories catalanes, ja sigui en l'automoció o en l'electrònica. El nivell d'afectació dependrà de l'estoc de cadascú.

La reconstrucció del país implicarà també recuperar milions de iens que ara mateix estan invertits en altres països. Algunes empreses que tenien despeses previstes ja les han congelat, i, allà on hi ha més presència de capital japonès, els governs miren amb recel el que pot passar.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut