Barcelona

El corredor ferroviari del Mediterrani no té garantits els fons europeus

El corredor ferroviari del Mediterrani no té garantida l'aportació econòmica d'Europa al projecte. Els delegats de l'eurocambra, que ahir van passar per Catalunya, diuen que no hi ha diners per a tot i que sobre la taula ja hi ha més de 30 projectes que opten als fons. La diputada alemanya Gesine Meissner va advertir ahir que el projecte és una "bona idea", però va evitar garantir-li el seu suport, donada l'escassetat de fons europeus. Per la seva banda, Foment va anunciar una inversió superior als 50.000 milions d'euros pel corredor.

Actualitzat
Les institucions europees definiran a mitjan d'aquest any per on han de transitar els nous corredors ferroviaris de la Unió Europea i, en el cas del sud d'Europa, hauran de definir-se entre la travessa central dels Pirineus o el corredor del Mediterrani.

Evita comprometre's

La liberal alemanya Gesine Meissner, cap d'una delegació d'eurodiputats convidats a Catalunya per valorar la viabilitat del corredor ferroviari mediterrani, es va mostrar convençuda que el projecte és una "bona idea", però va evitar garantir que rebrà finançament europeu. "Tothom d'aquesta delegació està convençut que és una cosa a la qual hem de donar suport. Però, per descomptat, no tenim els diners suficients per donar suport a tots (els projectes) que ens agradaria", ha dit Meissner.

Per il·lustrar el seu convenciment que seria positiu tirar endavant aquest corredor, Meissner ha explicat que estaria bé "recol·lectar les taronges al sud d'Espanya i portar-les ràpidament amb l'alta velocitat a la resta d'Europa".

Precisament ahir el ministre de Foment, José Blanco, va presidir un acte a Barcelona en el qual va avançar que el corredor del Mediterrani estarà plenament operatiu l'any 2020 i que el govern hi farà una inversió global de 51.300 milions d'euros, dels quals ja se n'ha invertit 8.400.

Sobre això, Meissner no ha volgut donar per segura la data anunciada per Blanco i ha indicat que el projecte podria ser una realitat "a partir del 2020" o, "qui sap, potser tardarà una mica més de temps".
Anar al contingut