París

L'OCDE veu raons de mètode i econòmiques en les crítiques de França al Japó per la crisi nuclear

La gestió que el govern nipó està fent de la crisi nuclear que viu la planta atòmica de Fukushima no s'escapa de les crítiques, tant dins com fora del Japó. I un dels països que ha criticat amb més contundència les autoritats japoneses és França, que ha elevat l'alerta respecte a altres avaluacions internacionals, ha insinuat que el Japó minimitza el risc i els problemes i s'ha afanyat a trobar-ne els defectes, que poden haver contribuït a l'accident de Fukushima. L'OCDE, però, ha matisat que aquestes crítiques s'han de llegir també en clau econòmica: la central japonesa amb problemes va ser construïda per la principal competidora del gegant de l'energia nuclear francesa.

Actualitzat
Dimarts, França va elevar fins a 6 el nivell de l'accident nuclear de Fukushima, molt per sobre d'altres avaluacions internacionals, especialment de les autoritats japoneses.

A més, en les darreres hores, l'Autoritat de Seguretat Nuclear Francesa (ASN) també ha acusat Tòquio de no aportar prou informació i minimitzar el risc a la planta atòmica de Fukushima.

Les crítiques de França a la gestió que estan fent de la crisi nuclear  les autoritats nipones són especialment virulentes, però segons l'OCDE s'han d'interpretar en clau de mètodes diferents i també per interessos econòmics. De fet, cal tenir en compte que la planta de Fukushima va ser construïda per General Electric, la principal competidora d'AREVA, el gegant de l'energia nuclear, participada al 80% per l'estat francès.

A França, amb 58 reactors, 200.000 llocs de treball estan vinculats directament a l'energia nuclear. 15.000 milions d'euros ingressa AREVA cada any per la venda d'electricitat generada a les seves centrals nuclears. I subratllar les deficiències d'una planta construïda per la seva principal competidora pot comportar-li més confiança i clients.
Anar al contingut