Trípoli

El Consell de Seguretat de l'ONU aprova l'ús de la força aèria contra Gaddafi

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aprovat aquest dijous a la nit una resolució que autoritza la creació d'una zona d'exclusió aèria a Líbia i avala l'ús de la força per protegir els civils amenaçats. La resolució ha prosperat amb 10 vots a favor, cap en contra i 5 abstencions, entre les quals les de Rússia, la Xina i Alemanya, que havien mostrat reticències des del principi a una intervenció militar. Els opositors al coronel libi han celebrat la decisió de l'ONU. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha telefonat als seus homòlegs francès i anglès per coordinar les operacions, que seran imminents.

Actualitzat
Poc abans de la mitjanit d'aquest dijous, hora catalana, el Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat una resolució que autoritza l'ús de la força per impedir el vol dels avions de combat del govern libi i permet la defensa de la població civil amenaçada. El text parla d'emprendre "totes les mesures necessàries" per protegir els civils libis, cosa que a la pràctica suposa l'autorització per emprendre accions militars selectives sobre Líbia. Per tant, es poden bombardejar posicions que siguin una amenaça pels civils.

La resolució ha tirat endavant amb 10 vots a favor i 5 abstencions, entre les quals les de la Xina, Rússia, Alemanya i l'Índia, que s'havien mostrat reticents des d'un principi a una intervenció militar.

El text aprovat pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides també estableix un bloqueig sobre el Banc Central de Líbia i sobre la principal companyia petrolífera, i que Gaddafi i els seus familiars no poden sortir del país. A més, s'endureix l'embargament d'armes a Líbia i es reforcen les sancions imposades ja al coronel libi i els seu col·laboradors.

Pressió de França i el Regne Unit

La resolució aprovada ha estat presentada per França, el Regne Unit i el Líban. Des de fa dies París i Londres pressionaven perquè l'ONU donés la seva conformitat a una zona d'exclusió aèria a Líbia que pogués aturar Gaddafi. De fet, França i el Regne Unit van intentar convèncer els seus socis del G-8 en una reunió a principis de setmana a París però no es va arribar a cap acord.

Mentrestant, Washington s'ha volgut mantenir en una segona línia en aquesta crisi. Els EUA volien tenir menys protagonisme ja que consideren que estaven prou compromesos amb les intervencions a l'Iraq i l'Afganistan. Tot i això reconeixien que la situació de Líbia, amb massacres a civils per part de les tropes de Gaddafi, no podia perpetuar-se.

Un cop adoptada la resolució, les potències occidentals s'han posat en marxa amb celeritat per dissenyar la intervenció militar. Poc després de la llum verda a la resolució, Itàlia ja ha avisat que té les seves bases a punt per blindar la zona aèria. Tant el Regne Unit com els Estats Units tenen també efectius mobilitzats en altres punts del Mediterrani. Des de Brussel·les, la UE anunciava poc abans de la una de la matinada de divendres que també estava a punt per complir els termes de la resolució de l'ONU.

Mentrestant, Gaddafi canvia el seu discurs. Hauria aturat la seva ofensiva contra Bengasi, feu dels opositors, i demana als rebels un interlocutor per negociar. Tot i això, el seu fill s'ha mostrat desafiant i ha assegurat que no temen la intervenció.

Bengasi ho celebra

A Bengasi la notícia de l'aprovació de la resolució de l'ONU ha arribat de seguida, i segons imatges difoses per la cadena Al-Jazeera els opositors cridaven d'alegria, tiraven trets a l'aire i onejaven banderes tricolors de l'era pre Gaddafi.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut