Barcelona

Els estrangers fugen del Japó per la por d'una catàstrofe nuclear

Els dubtes sobre les informacions que difon el govern japonès respecte als nivells de radiació i la por que la situació de Fukushima desemboqui en una catàstrofe nuclear ha provocat que molts estrangers establerts al Japó, i especialment a l'àrea de Tòquio, vulguin sortir del país, o com a mínim desplaçar-se cap al sud, fugint de la zona més susceptible. La llista de països que recomanen als seus ciutadans que marxin o els faciliten vols va en augment.

Actualitzat
Els governs i les ambaixades a Tòquio de molts països estan prenent mesures per protegir els seus ciutadans davant la greu crisi nuclear que afecta el Japó, després del devastador terratrèmol que va destrossar la costa est del país i el posterior tsunami. Per ara, Espanya només ha recomanat als espanyols que vulguin sortir del país i tinguin problemes per trobar vol que contactin amb l'ambaixada, però altres països europeus ja han anat més enllà.

El govern britànic, per exemple, hi envia xàrters per ajudar a repatriar, a través de Hong Kong, els seus ciutadans. França també ha recomanat als seus que marxin, i els ha posa a disposició dos avions. Alemanya també ha recomanat als seus ciutadans que com a mínim es traslladin a Osaka, i Bèlgica ha enviat un avió també per si cal repatriar ciutadans.

L'escepticisme que han mostrat els Estats Units respecte a la informació que arriba de la crisi nuclear no ajuda a calmar els ànims dels estrangers. I és que l'executiu d'Obama fins i tot ha ampliat el radi d'evacuació a la zona afectada a 80 quilòmetres. Tampoc les declaracions dels comissari d'Energia europeu, malgrat que l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica i l'OMS sí que intenten calmar els ànims. Austràlia, Xile, Colòmbia i Mèxic són els altres països que han pres mesures.

La por pels nivells de radioactivitat s'estén especialment als paísos veïns del Japó, ja que tenen por que els arribi. Rússia, per exemple, ha començat a mesurar els nivells de radiació a les zones més pròximes al país nipó, nivells que per ara són normals. A la Xina, que ha demanat al Japó que doni tots els detalls d'una manera precisa i ràpida si hi ha qualsevol augment dels riscos de radiació, les existències de sal iodada, element que protegeix de les radiacions, s'han exahurit en moltes poblacions pròximes al Japó, dada que demostra que la por s'estén entre els xinesos. Molts creuen que el mar pot quedar contaminat.

També són molts els països que han augmentat el control dels aliments procedents del Japó per por que arribin contaminats.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut